Suomen suurin tuulipuisto valmistui Piiparinmäkeen

2.12.2021

Google käyttää valtaosan Pyhännän ja Kajaanin rajalla sijaitsevan Piiparinmäen tuulivoimapuiston tuottamasta sähköstä Haminan datakeskuksen tarpeisiin. Tuulivoimaloiden yhteenlasketut kiinteistöverotuotot ovat vuosittain yli miljoona euroa. Tuulipuistoa operoiva energiayhtiö Ilmatar käynnistää Kainuussa myös kaksi uutta tuulivoimahanketta, joiden yhteiskoko on 50 voimalaa.

Piiparinmäen tuulivoimapuiston 41 tuulivoimalaa ovat valmistuneet ja tuottavat parhaillaan puhdasta tuulisähköä Suomen sähköverkkoon Pyhännän ja Kajaanin rajalla. Energiayhtiö Ilmattaren rakentama puisto on voimaloiden määrällä ja nimellisteholla (211MW) mitattuna Suomen suurin. Puiston tuotanto saadaan täyteen vauhtiin ensi vuoden alkupuolella.

Piiparinmäen puiston arvioitu vuosituotanto on noin 700 GWh, mikä riittää kattamaan jokaisen Suomessa olevan yksiön tai noin 36 000 omakotitalon vuosittaisen sähkönkulutuksen.

Noin 60 prosenttia Piiparinmäen tuulisähköstä käytetään Googlen datakeskuksen tarpeisiin Haminassa. Loput myydään kuluttaja- ja yritysasiakkaille.

Ilmatar käynnistää myös kaksi uutta tuulivoimahanketta Kainuussa. Paltamon kuntaan suunnitellaan rakennettavan 50 tuulivoimalaa, joista 19 voimalaa rakentuisi Hukkalansalon alueelle ja 31 voimalaa Takiankankaalle. Hanke on tällä hetkellä Ilmattaren suurin yksittäinen hankekokonaisuus ja se tulee olemaan nimellisteholtaan lähes tuplasti Piiparinmäen kokonaisuutta tehokkaampi.

Ilmatar rakentaa parhaillaan myös kolmea tuulipuistoa Kurikkaan, Alajärvelle ja Humppila-Urjalan alueelle. Suomalaisen energiayhtiön tavoitteena on rakentaa Suomeen 1 000 MW uutta tuulivoimaa vuoteen 2027 mennessä.