Suomessa koettu korkeimmat sähkön tuntihinnat vuosikymmeneen

20.12.2021

Loppuvuoden aikana on koettu sähkön tuntihintoja, joita ei Suomessa ole ollut yhteentoista vuoteen. Korkeisiin hintoihin ovat vaikuttaneet muun muassa epätavallisen kylmä, tuuleton ja kuiva sää; tuulituotannon heikko käytettävissä ollut kapasiteetti sekä Saksasta kalliilla tuontantotavoilla tuotettu sähkö. Näillä näkymin ainakin johdannaismarkkinoilla ajatellaan, että hinnat tulevat pysymään korkeina koko talven. Lämpötilojen ja sateiden puolesta normaali talvi edesauttaisi maltillista sähkön hintakehitystä.

Pörssihintojen nousun taustalla on useita, epäonnisen samanaikaisesti vaikuttavia tekijöitä. Pohjoismaissa vallinnut kuiva ja lämmin kesä heikensi hydrologista tasetta, eli veden määrää vesivoimalaitosten vesialtaissa. Vettä on ollut altaissa huomattavasti vähemmän kuin muina vuosina. Syyssateiden jälkeenkin tilanne on pysynyt samanlaisena. Sateita saatiin normaalia vähemmän, joten altaat eivät täyttyneet toivotulla tavalla. Samalla polttoaineiden toimitusvaikeudet, erityisesti kaasun osalta, vain jatkuivat.

Itsenäisyyspäivän tienoilla Spot-hinnat olivat Suomessa harvinaisen korkealla. Monet eri tekijät vaikuttivat hintakehitykseen, mutta erityisesti epätavallisen kylmä, tuuleton ja kuiva sää nosti hintoja. Tuulituotannon kapasiteetista vain noin puolet oli käytettävissä, koska tuulet tyyntyivät pakkasten takia. Tällöin jouduttiin myös tuomaan kalliilla tuotantotavoilla tuotettua sähköä Saksasta, joka nosti Pohjoismaiden pörssin hintoja.

Yli kymmenen vuotta sitten Suomessa esiintyi samalla tasolla olevia yksittäisiä tunteja, mutta vuorokauden keskihinnat eivät kuitenkaan yltäneet ihan samalle tasolle kuin joulukuun 2021 kalliimpina aikoina: vuorokauden Suomen Spot-hinta kävi jopa 470 €/MWh tasolla.

Mikäli kovat pakkaset ja tuulettomat säät jatkuvat, on varauduttava siihen, että samanlaisia kalliita vuorokausia tai yksittäisiä tuntihintoja voi esiintyä vielä talven aikana. Näillä näkymin ainakin johdannaismarkkinoilla ajatellaan, että hinnat tulevat pysymään korkeina koko talven. Omaan sähkönkulutukseen kannattaa nyt siis kiinnittää erityistä huomiota ja pohtia, mikäli sitä voi jotenkin pienentää. Strandberg kuitenkin vakuuttaa, että Suomessa sähköä tulee riittämään.

Sähköä on viety Pohjoismaista tavallista enemmän syksyn aikana Saksaan ja Keski-Eurooppaan. Pohjoismaiden, Baltian ja Euroopan sähkömarkkinat ovat näin ollen integroituneet. 

- Saksassa on ollut pulaa kaasusta ja sähköstä, joten kaasun ja sähkön hinta on noussut korkealle. Saksaan on siirretty paljon sähköä, ja tämä on nostanut sähkön hintaa tuntuvasti myös Pohjoismaiden pörssissä. Saksassa sähkön tuntihinta on ajoittain ollut peräti kymmenen kertaa korkeammalla verrattuna Pohjoismaisen sähkön tukkuhintaan, Vattenfallin sähkömarkkina-asiantuntija Peter Strandberg kertoo.

Myös muualla Euroopassa on edelleen pulaa kaasusta. Kaasupulan takia Euroopassa on jouduttu lisäämään hiilen käyttöä, mikä on nostanut päästöoikeuden hintaa ennätyksellisen korkealle. Sähköpulan takia Etelä-Ruotsissa jouduttiin joulukuun alussa käynnistämään jopa öljyllä käytettävä varavoimalaitos, jotta sähköä olisi riittävästi.