Suomi kärjessä energiamurrosvalmiudessa – Saksa ja Iso-Britannia ovat putoamassa vauhdista

14.12.2022

Tuore raportti paljastaa, että energiamurrokseen on parhaiten valmistauduttu Suomessa, kun taas esimerkiksi Iso-Britannia ja Saksa eivät pysy kärjen tahdissa.

ETRI 2022 -indeksi on uusiutuvaa energiaa ja puhdasta tekniikkaa edistävän Association for Renewable Energy and Clean Technology -järjestön (REA) tuottama raportti, jossa on arvioitu 13 Euroopan maan sähkömarkkinoiden valmiutta. Raportin sponsoreina toimivat Eaton ja Eversheds Sutherland -asianajotoimisto.

ETRI 2022 -raportissa parhaiten menestynyt valtio on Suomi yleisarvosanallaan 5. Tanska, Norja ja Ruotsi saivat kukin arvosanan 4. Myös Ranska ja Alankomaat saivat hyvän arvosanan. Sen sijaan Saksa, Iso-Britannia, Irlanti, Italia, Puola, Espanja ja Sveitsi saivat arvosanan 3, joka on tämänvuotisen raportin matalin arvosana.

ETRI 2022 haastaa maat tekemään seuraavat toimenpiteet:

  • Tulevaisuuden joustavuustarpeiden määrittäminen ja suunnittelu.
  • Joustavuutta lisäävien markkinauudistusten priorisointi ja edistäminen.
  • Olemassa olevien investointiesteiden pikainen purkaminen.

Hiljattain tehdyssä eurooppalaisessa teollisuudenalaa koskevassa tutkimuksessa arvioitiin, että kysyntäjoustoresurssien käyttöönoton myötä vuonna 2030 vuotuiset asiakaskohtaiset kustannukset voisivat olla jopa noin 300 euroa pienemmät ja vuotuiset kasvihuonekaasupäästöt 37,5 miljoonaa tonnia pienemmät. Iso-Britanniassa tehdyssä vastaavassa tutkimuksessa arvioitiin, että vuonna 2050 vuotuiset asiakaskohtaiset kustannussäästöt voisivat olla jopa noin 600 puntaa.

Kaikissa maissa halutaan kovasti täyttää hiilestä irtautumista koskevat tavoitteet. Korkean arvosanan saaneissa maissa on joustavat markkinat, joille pääsy on verrattain tasapuolista, läpinäkyvää ja helppoa. Huonot pisteet saaneissa maissa sen sijaan on olemassa investointiesteitä, kuten viivästykset verkkoon pääsyssä ja markkinoiden huono joustavuus.

Esteet on purettava kiireellisesti, jotta hyödyt voisivat toteutua. Joustavuuden parantaminen on monelle maalle suuri haaste, ja vaaditaankin pikaisia toimenpiteitä, jotta energiamurrosta koskevat tavoitteet olisi mahdollista saavuttaa.

REA:n ETRI 2022 -raportti on luettavissa kokonaisuudessaan tässä