Suomi, Saksa, Tanska ja Viro kiirehtivät EU:n digitaalista siirtymää

3.3.2021

Pääministeri Sanna Marin on lähettänyt kolmen muun EU-maan johtajan kanssa kirjeen Euroopan komission puheenjohtaja Ursula Von der Leyenille. Yhteisellä kirjeellä halutaan vauhdittaa unionin digitaalista siirtymää. Kirjeen muut allekirjoittajat ovat Saksan liittokansleri Angela Merkel, Tanskan pääministeri Mette Frederiksenja Viron pääministeri Kaja Kallas.

- Kunnianhimoinen ja EU:n arvojen mukainen digitalisaatiopolitiikka luo pohjan unionin kasvulle ja kilpailukyvylle. Se on myös Suomen kasvupolitiikan kulmakivi. Kotimaisilla toimijoillamme on paljon annettavaa tässä työssä, sanoo pääministeri Marin.  

Euroopan digitaalisen siirtymän edistäminen on yksi Euroopan unionin seuraavien vuosien keskeisimmistä tavoitteista. EU-johtajien yhteiskirjeellä osoitetaan tukea ja suuntaa komission työlle sen valmistellessa digitaalipolitiikkaan liittyviä aloitteita, kuten tiedonantoa EU:n digitavoitteista vuoteen 2030 mennessä. 

Kirjeessä tuodaan esiin muun muassa, että Euroopan unionin tulee pysyä digitalisaation kärjessä lokakuun Eurooppa-neuvoston linjausten mukaisesti. Euroopan on vahvistettava ja täydennettävä nykyisiä ponnistuksiaan määrätietoisella ja avoimella digitalipolitiikalla, mikä takaa EU:lle riittävän riippumattomuuden sekä edistää EU:n digitaalista johtoasemaa. Tällainen digitaalipolitiikka ottaa huomioon yhteiskunnalliset intressit, niin talouden kuin hallinnonkin, ja tukee unionia vihreässä siirtymässä.