Superkuitukaapeli valmistui

Superkuitukaapeli valmistui

2.4.2024

GlobalConnect on saanut valmiiksi 2 600 kilometriä pitkän superkuitukaapelin. Kaapelin kapasiteetti mahdollistaa kaiken Pohjoismaisen datan siirtämisen ja se toimii kriittisenä infrastruktuuriyhteytenä Pohjoismaista manner-Eurooppaan. Hanke maksoi miljardi kruunua (SEK) ja rakennustöiden aikana raivattiin 200 toisen maailmansodan aikaista pommia sekä kaivettiin kaapeleille viisi uutta merenalaista reittiä erityisesti tarkoitusta varten suunnitellulla sukellusveneellä.

Uusi kuitukaapeli kulkee Pohjois-Ruotsista Berliiniin ja toimii tärkeänä digitaalisena porttina Euroopan ja Pohjoismaiden välillä tulevina vuosikymmeninä. Hankkeen valmistumisen myötä GlobalConnectin kuituverkko kattaa yli 200 000 kilometriä Pohjois-Euroopassa.

- Kaapeli vahvistaa koko Pohjois-Euroopan digitaalista infrastruktuuria ja kykyä vastata tulevaisuuden haasteisiin. Se mahdollistaa nykyistä monipuolisempia reittejä datan välittämiseen, mikä puolestaan parantaa koko alueen turvallisuutta, sanoo GlobalConnectin toimitusjohtaja Martin Lippert.

Kuitukaapeli kulkee Pohjois-Ruotsista Tanskan Bornholmiin, joka toimii digitaalisena porttina Pohjoismaiden ja Euroopan välillä, ja jatkuu sieltä Berliiniin. 700 kilometriä reitistä kulkee Itämeren pohjaa pitkin.

Kaapelin rakennustyöt kestivät vuosia ja niihin kuului monia vaiheita raskaista kaivuutöistä Itämeren ankarien talvimyrskyjen kohtaamiseen. Esimerkiksi Saksassa GlobalConnect joutui ennen kaapelin veteen laskua poistamaan Itämerestä yli 200 toisen maailmansodan aikaista pommia ja tutkimaan 1 300 neliökilometriä mahdollisten arkeologisten löytöjen varalta.

Kaapeli koostuu 96 kuituparista ja sen kapasiteetti on 3 052 terabittiä sekunnissa. Se riittää käytännössä kaikkeen Pohjoismaissa tapahtuvaan datan siirtoon tai esimerkiksi miljardin Netflix-videon samanaikaiseen toistoon. Kaapelin valmistumisen myötä GlobalConnectin kuituverkko kattaa yli 200 000 km Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa, Saksassa ja Suomessa. Bornholmin ja Sassnitzin välinen, merenalainen osuus kaapelista on nyt laskettu pohjaan ja kaapelin täysi kapasiteetti otetaan käyttöön maaliskuun 2024 loppuun mennessä.

Kaapelilaiva Pleijel Bornhomin edustalla.