Swecolta prosessisuunnittelua norjalaiseen akkutehtaaseen

5.5.2023

Morrowin Norjan Arendaliin rakentama uusi akkutehdas Batterifabrikk 1, on yksi ensimmäisistä askeleista Norjan teollisen akkutuotannon aloittamisessa. Tämän vuoden aikana valmistuvan pilottitehtaan vuotuinen kapasiteetti on 1 GWh.

Swecon saamaan toimeksiantoon kuuluu laitoksen hyödykejakelun mitoitus ja suunnittelu. Hyvällä suunnittelulla varmistetaan, että kennotehtaan laitteet, koneet ja käyttöjärjestelmät ovat saumattomasti yhteen linkittyneitä tehtaan toiminnan ja asetettujen tuotantotavoitteiden varmistamiseksi. Toimeksianto toteutetaan Sweco-konsernin sisällä crossborder-yhteistyönä Norjan ja Suomen maayhtiöiden välillä.

Akkutehtaan kehittäminen on laaja ja monimutkainen integraatiohanke. Hankkeessa on mukana monia liikkuvia osia ja lukuisia kumppaneita. Akkukennojen tuotanto vaatii suuren määrän raaka-aineita ja komponentteja käsitteleviä tuotantokoneita ja -laitteita.

Batterifabrikk 1:stä kerättyjä oivalluksia hyödynnetään teollisen mittakaavan laitoksen kehittämisessä, jonka on suunniteltu aloittavan tuotannon 2028. Laitoskapasiteetti tulee olemaan 43 GWh.

Sweco on mukana Pohjoismaiden suurissa akkuprojekteissa, kuten Northvoltin akkutehtaalla Ruotsissa, Terrafamen akkumateriaalitehtaan rakentamisessa Suomessa ja Keliberin litiumtehtaan kehittämisessä Suomessa.

Euroopan parlamentin laskelmien mukaan globaali akkukysyntä 14-kertaistuu vuoteen 2030 mennessä, josta EU voisi tuottaa peräti 17 %.

- Pohjoismaissa on selvästi oivallettu, että akkuteollisuudessa on kyse merkittävästä teollisesta murroksesta ja liiketoimintamahdollisuudesta osana vihreää siirtymää. Akut eivät ole koskaan ennen olleet näin relevantteja yhteiskunnassa. Kehityksessä on silti tärkeää pitää huolta siitä, että akkuteollisuus on osa ratkaisua, eikä päinvastoin. Pohjoismaista tulevien akkujen ja akkumateriaalien tulee olla kestävästi ja vastuullisesti tuotettuja, hyödyntäen myös metsäteollisuuden sivuvirtoja ja kierrätysmateriaaleja. Hyvänä esimerkkinä ligniinisovellukset, sanoo Swecon kestävän kehityksen johtaja Mia Andelin.