Talotekniikkaa kerrostaloihin

21.3.2023

Talotekniikalla on keskeinen rooli kaikessa rakennuksien käytössä ja käytön muutoksissa. Talotekniikan vaikutuksia asuinrakennusten muunneltavuuteen eri käyttötarkoituksiin ei kuitenkaan ole liiemmin tarkasteltu.

Nyt viisaat päät pantiin yhteen ja tieto pantiin kansien väliin. Työryhmä, johon kuuluivat Aki KortetmäkiSini SaarimaaJussi-Pekka JuvelaMikko Jalonen ja Rami Kotilainen, on kirjoittanut kirjan ”Talotekniikka kerrostalojen muunneltavuuden mahdollistajana”. 

Aki Kortetmäki on sähkötekniikan diplomi-insinööri ja toimii Tampereen ammattikorkeakoulussa talotekniikan lehtorina. Arkkitehti SAFA Sini Saarimaa on työskennellyt vuosikymmenen ajan tutkimushankkeissa, jotka ovat liittyneet rakennusten ja elinympäristöjen kehittämiseen sekä tietoperustaan. Diplomi-insinööri Jussi-Pekka Juvela toimii Tampereen ammattikorkeakoulussa talotekniikan lehtorina. Mikko Jalonen opiskeli hankkeen aikana Tampereen ammattikorkeakoulussa LVI-talotekniikan tutkinto-ohjelmassa. Mikon insinöörityö liittyi kerrostalojen muuntojoustavuuteen. 

Rami Kotilainen puolestaan opiskeli hankkeen aikana Tampereen ammattikorkeakoulussa sähköisen talotekniikan tutkinto-ohjelmassa. Ramin insinöörityö liittyi kerrostalojen muuntojoustavuuteen.

AdaptArchTech-hankkeessa työryhmä tarkastelee suomalaisten kerrostaloasuntojen muunneltavuuden mahdollisuuksia arkkitehtonisten muutosten taustoittamana, talotekniikan näkökulmasta. Hankkeessa tuotetut näkökulmat auttavat ottamaan huomioon talotekniset ratkaisut olemassa olevien asuntojen muutostöissä. Lisäksi hankkeessa tuotettiin tietoa uusien muuntojoustavien kerrostalojen talotekniikan suunnittelun taustaksi.

Kirja kuuluu Tampereen yliopiston julkaisuihin ja se on ilmestynyt tänä vuonna.

Voita ladata teoksen tästä.