Taloyhtiö kokeilee jaettuja sähköpyöriä: ajoa jo yli 700 kilometriä

8.9.2022

Vantaan Leinelässä on kokeiltu kesän aikana taloyhtiön yhteisiä sähköpyöriä. Pyörät olivat kesä-heinäkuussa lainassa yhteensä yli 65 tuntia.

Kesän alussa vantaalaisen taloyhtiön asukkaat saivat yhteiskäyttöön sähköpyöriä ja lasten vetokärryn, joita saa lainata varausjärjestelmän kautta. Tarkoituksena on selvittää, ollaanko taloyhtiöissä kiinnostuneita yhteiskäyttöisistä palveluista ja millaisella mallilla yhteisten pyörien käyttö toimii. 

Kokeilun takana on jakamis- ja kiertotaloutta edistävä Circular Green Blocks -hanke ja toteuttajana sähköpyöriin erikoistunut Willari. Yritys on aiemmin testannut pyörien yhteiskäyttöä Tampereen opiskelija-asuntosäätiön kanssa, mutta nyt pyörälainaus tuotiin ensimmäistä kertaa taloyhtiöön. 

Nyt kokeilun puolivälissä näyttää, että ihmiset löytävät sähköpyörälainauksen äärelle ja oppivat käyttämään palvelua, kunhan heille annetaan aikaa totutteluun. Selkeät käyttöohjeet auttavat pyörien käytössä ja pitävät yhteiskäyttöiset kulkupelit kunnossa. Kun ohjeet ovat selkeät, käyttäjät kokevat vastuuta yhteisistä tavaroista. 

Elokuuhun mennessä pyöriä oli lainattu 65 tuntia muutaman tunnin pätkissä. Ajokilometrejä kertyi kesä-heinäkuulta 700. Varsinkin vetokärry on ollut suosittu.

Pyöräkokeilu on osa taloyhtiöiden ja kortteleiden jakamistalouden ratkaisuja edistävää Circular Green Blocks -hanketta. Kokeilu jatkuu ainakin syyskuun loppuun saakka. Hankkeessa on käynnissä muitakin kokeiluja: lainaamista kokeillaan korttelissa Lauttasaaren Katajaharjussa ja taloyhtiössä Malminkartanossa ja taloyhtiöiden viljelyratkaisuja eri puolilla pääkaupunkiseutua.