Tältä näyttää kestävämpi maailma: puuglitteriä, sähköveneitä ja printtiaurinkokennoja

2.6.2020

Syyskuussa avautuva Designs for a Cooler Planet -tapahtuma esittelee innostavia tulevaisuuskuvia. Muotoilijoiden, tutkijoiden ja sidosryhmien yhteistyöstä rakentuu ihmiselle ja ympäristölle parempia ratkaisuja.

Energiankulutuksen ennustetaan kasvavan 50 prosenttia vuoteen 2040 mennessä. Maailmantalous käyttää vuodessa 92,8 miljardia tonnia mineraaleja, fossiilisia polttoaineita, metalleja ja biomassaa. Vain yhdeksän prosenttia tästä palaa kiertoon, mikä uhkaa ilmastoa, resurssien riittävyyttä ja kestävän kasvun mahdollisuuksia.

Suunnan kääntäminen kestäväksi vaatii yhdessä tekemistä ja päättäväisiä, luovia ratkaisuja kaikilla yhteiskunnan aloilla.

Aalto-yliopiston 2. syyskuuta avautuva, Helsinki Design Weekin ohjelmistoon kuuluva Designs For a Cooler Planet -tapahtuma esittelee neljä YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin liittyvää näyttelyä. Näyttelyjen teemat ovat tulevaisuuden energiaratkaisut, kiertotalous ja biomateriaalien uudet mahdollisuudet, elinvoimaiset ympäristöt ja harkitseva kuluttaminen.

Kampuksella ja Aallon verkkosivuilla on nähtävänä yli 30 erilaista kokeilevaa tutkimushanketta ja opintoprojektia, jotka osoittavat, että planeettamme kannalta fiksut valinnat voivat myös lisätä elämään hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja kauneutta.

Esillä ovat muun muassa nämä monialaisen yhteistyön tuloksena syntyneet prototyypit:

• Puuglitteri
Upeasti hohtavan pinnan salaisuus on luonnon oma ihmeaine nanoselluloosa, jota voidaan valmistaa puun lisäksi esimerkiksi bakteereista ja maatalousjätteestä. Värissä ei ole lainkaan väripigmenttejä, vaan se syntyy valoa heijastavista nanorakenteista, samaan tapaan kuin luonnon kirkkaimmat värit riikinkukon sulissa tai perhosen siivissä.

• Sähkövene
Äänettömästi vesillä lipuva vene saa voimansa aurinkokennoista. Vene on suunniteltu yhteiskäyttöä ajatellen, jotta mahdollisimman monella olisi tulevaisuudessa mahdollisuus nauttia vesillä olosta – ja säästää samalla luontoa ja materiaaleja.

• Tulostettavat, kuvioitavat aurinkokennot
Edulliset aurinkokennot voidaan valmistaa mustesuihkutulostimella ja silkkipainatuksella, ja niitä on myös mahdollista kuvioida tarpeiden ja toiveiden mukaan. Uuden teknologian myötä rakennukseen ei enää tarvittaisi erillisiä aurinkopaneelialueita.

• Chemarts-keittokirja - materiaalikokkailua kotikeittiössä ja laboratoriossa
Bioliimasta ruokopaneeleihin ja selluloosavaahtoon – muotoilijoiden ja biomateriaalitutkijoiden yhteistyönä syntynyt ainutlaatuinen teos näyttää, mihin kaikkeen luonnonmateriaalit taipuvat. Osaa resepteistä voi testata kotona, osa sopii paremmin koulujen ja yliopistojen laboratorioihin.

Tarkempi ohjelma julkistetaan elokuun puolivälissä.

Puusta valmistetussa hohtavassa värissä ei ole lainkaan väripigmenttejä, vaan väri syntyy valoa heijastavista rakenteista.
Kuva: Valeria Azovskaya