Talvi on täällä, tarkista pakkasvalmius

18.1.2021

Lämpötilat ovat painuneet pakkasen puolelle lähes koko maassa. Nyt on hyvä hetki tarkistaa, että koti on valmis pakkasiin ja lämmitys ja ilmanvaihto säädetty oikein. Energiataloudelliset säädöt ja asumistottumukset tukevat terveellisiä sisäilmaolosuhteita ja pienentävät asumisen ilmastovaikutuksia.

Kylmän tunne on yksilöllistä. Nyrkkisääntönä voi kuitenkin sanoa, että 20 - 22 °C on sopiva lämpötila oleskelutiloissa. Makuuhuoneessa makoisammat unet tulevat astetta tai paria alemmassa lämpötilassa. Varastot ja autotallit puolestaan voi pitää huomattavasti viileämpinä.

- Luotettavan mittaustuloksen saat, kun asetat mittarin huoneen väliseinälle riittävän kauaksi ikkunoista ja ulkoseinistä, reilun metrin korkeuteen. Lämpötiloja kannattaa seurata säännöllisesti pitkin talvea ja säätää lämmitystä tarpeen mukaan, neuvoo Motiva Oy:n asiantuntija Teemu Kettunen.

Teemu Kettunen kannustaa herättelemään termostaattien toimintaa kiertämällä niitä ääriasennosta toiseen. Paksut verhot ja huonekalut kannattaa siirtää pois patterien edestä, jotta lämpö pääsee leviämään tasaisesti huoneeseen. Vanhat heikosti toimivat patteritermostaatit ja -venttiilit kannattaa vaihtaa uusiin. Markkinoilla on ohjelmoitavia älytermostaatteja, joiden avulla voi asettaa patterin tavoittelemaan eri lämpötilaa eri kellonaikoina. Asettamalla matalamman huonelämpötilan yöajaksi voi säästää lämmityskuluissa.

Kylpyhuoneen mukavuuslattialämmityksen ajastaminen on kukkarolle ja ympäristölle fiksua.

- Mukavuuslattialämmitys saattaa kasvattaa kodin sähkölaskua jopa parilla kympillä kuussa. Ajoita mukavuuslämmitystä aamuin illoin niihin ajankohtiin, jolloin tilaa käytetään ja kuivatetaan. Parhaimmillaan säästät jopa puolet kylpyhuoneen lämmitykseen kuluvasta sähköstä, Kettunen vinkkaa. Vaikka lämmitystä voi ajastaa, pitää pesutilojen ilmanvaihdon olla toiminnassa jatkuvasti.

Vedon tunne voi houkutella nostamaan huonelämpötiloja suositusten yläpuolelle. Ennen kuin käsi käy termostaatille, kannattaa tarkistaa ikkunoiden tiivisteet ja varmistaa, että raitisilmaventtiilit tuloilmaikkunoissa ja muissa ilmaventtiileissä ovat talviasennossa.

Älä sulje raitisilmaventtiileitä talvellakaan kokonaan. Vedontunnetta saattaa aiheuttaa liian matalalle säädetty ilmanvaihtokoneen tuloilman jälkilämmitysvastuksen tai lämmitysvesipatterin lämpötila-asetus. Energiatehokas lämpötila tuloilmalle on 16–17 °C. Liian korkea lämpötila voi jopa sotkea koneellisen ilmanvaihdon toimintaa, joten tarkkana kannattaa olla.

- Ilmanvaihtokoneesta kannattaa tarkistaa, että lämmöntalteenotto on päällä. Lämmöntalteenotto on vakiona ainakin 2000-luvulla asennetuissa pientalon teholuokan ilmanvaihtokoneissa, ja joissain vanhemmissakin koneissa mallista riippuen, neuvoo Kettunen.

Olethan muistanut seuraavat asiat: 

  • Tarkista lämmitysjärjestelmän toiminta. Säädä termostaatit ja seuraa huonelämpötiloja. Oleskelutiloissa sopiva lämpötila on 20–22 astetta.
  • Kytke ilmanvaihtolaitteesta mahdollinen viilennysasetus pois päältä ja lämmöntalteenotto päälle. 
  • Säädä ilmanvaihtokoneen jälkilämmitys 16–17 asteeseen.
  • Ilmanvaihtoventtiilit käännetään talviasentoon, mutta ei suljeta kokonaan. 
  • Säädä ilmanvaihdon puhallintehoa tarpeen mukaan arjessa.
  • Lämmitä tulisijaa pakkasia ennakoiden.
Kuva Pixabay