Tampereen ammattikorkeakoulun ja MSc:n yhteistyö ratkaisee sähköautojen latausongelmat

24.5.2019

Tulevaisuudessa sähköautot tulevat yleistymään ja esimerkiksi teille hyytyneille sähköautoille on saatava virtaa. Myös sähköautojen nykyistä nopeamman latauksen mahdollistamiseksi tarvitaan uusia ratkaisuja.  Maaliskuussa 2018 Tampereen ammattikorkeakoulussa alkoi projekti, jonka tavoitteena on sähköautojen liikkuva teholatausasema. Laitteen myötä sähköautojen käyttö tulee olemaan sujuvampaa. 

Tampereen ammattikorkeakoulun projektin tavoitteena on järjestelmä, jolla on tulevaisuudessa monia käyttömahdollisuuksia ja kehityspotentiaalia. Liikkuva teholatausasema rakennetaan kahteen peräkärryyn, jotta yksittäisen vaunun paino ei nousisi liian suureksi ja liikkuminen latausaseman kanssa olisi joustavaa. Liikutettavassa järjestelmässä on tehokas 100 kWh akku.

Uudet tekniset ratkaisut hankkeen tukena

Tampereen ammattikorkeakoulun projektissa tarvitaan tehoelektroniikkaa, jotta sähkövirta saadaan siirrettyä oikeassa muodossa eri lähteistä haluttuun kohteeseen eli sähköautoihin. Tämän tarpeen täyttämiseksi järjestettiin kilpailutus. Voittajaksi selviytyi MSc, joka pienenä toimijana on ketterä ja jonka HESS-järjestelmän ominaisuudet vastaavat tarpeeseen. Tampereen ammattikorkeakoulun työntekijöille MSc on myös entuudestaan tuttu yritys, joten yhteistyö ajatuksena oli innostava.

–Parasta MSc:n kanssa työskennellessä on joustavuus. Tarvitsemme uusia teknisiä ratkaisuja, joita ei valmiina kaupan hyllyiltä löydä. Tuotteen räätälöinti tarpeen mukaan on siis ehdoton vaatimus, ja siinä MSc on onnistunut, kiittelee Aki Korpela, Tampereen ammattikorkeakoulun yliopettaja. 

Lisääntyvä sähkönkulutus vaatii uusia ratkaisuja

Tulevaisuudessa sähkön käyttö ei tule vähenemään – päinvastoin. Sähköä on siis pystyttävä tuottamaan aiempaa ekologisemmin. MSc:n HESS-toiminnot voivat olla räätälöitynä ratkaisu myös sähköisen liikenteen ulkopuolella.

Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa rakennettavan järjestelmänkään käyttö ei rajoitu pelkästään sähköiseen liikenteeseen. Liikuteltava energiavaraston ja MSc:n HESSin yhdistelmä tarjoaa käyttömahdollisuuksia esimerkiksi uusiutuvan sähköenergian varastointiin, kysyntäjoustoon, sähköverkon tehopiikkien leikkaamiseen ja saarekeverkon toteuttamiseen sähkökatkon tapauksessa. Tulevaisuudessa sähkön varastoinnilla voidaan taata esimerkiksi kotitalouksien sähköomavaraisuus pitkiksikin ajoiksi.

 

Lisätietoja

myyntijohtaja Petri Vesa, petri.vesa@msc.eu, 040 - 567 0317, www.msc.eu