Tarkka malli maailmankaikkeuden kehityksestä

14.2.2022

Supertietokoneiden avulla tutkijat pystyivät luomaan toistaiseksi tarkimman mallin paikallisen maailmankaikkeuden kehityksestä alkuräjähdyksestä nykypäivään.

Uusi mallinnus ulottuu 600 miljoonan valovuoden päähän Linnunradasta toistaen tarkasti kaikki tunnetut paikallisen maailmankaikkeuden suuret rakenteet. Simulaatio myös vahvistaa vallitsevaa käsitystä pimeän aineen merkityksestä maailmankaikkeuden rakenteiden, kuten galaksien ja galaksijoukkojen synnyssä. Helsingin yliopiston johtaman kansainvälisen tutkimusryhmän tulokset on julkaistu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS) -tiedelehdessä.

Aiemmissa simulaatiossa on tyypillisesti mallinnettu satunnaisia osia maailmankaikkeudesta, jolloin vertailu havaintoihin on voitu tehdä vain tilastollisesti. Tässä uudessa simulaatiossa kaikilla simuloiduilla kohteilla on todelliset vastineet oikeassa havaitussa maailmankaikkeudessa, jolloin vertailu havaintoihin on huomattavasti suoraviivaisempaa. Lisäksi tämän simulaation avulla voidaan suoraan tutkia paikallisen maailmankaikkeuden rakenteiden syntyä ja kehitystä. 

Tämän uuden numeerisen simulaation tuottamiseen on käytetty kehittyneitä algoritmeja, jotka mahdollistavat juuri tietyn maailmankaikkeuden osan mallintamisen pohjautuen havaintodataan.

Simulaatiossa oli yli 130 miljardia pimeän aineen hiukkasta, ja se vaati useita miljoonia laskentatunteja tuottaen yli 1000 teratavua simulaatiodataa. Simulaatio suoritettiin brittiläisellä DiRAC COSmology MAchine (COSMA) supertietokoneella, jota operoidaan Durhamin yliopistosta käsin.

- Simulaatiot osoittavat, että kosmologian nykyinen johtava teoria, niin kutsuttu kylmän pimeän aineen malli, pystyy tuottamaan kaikki maailmankaikkeuden havaitut galaksit. Sen mukaan paikallinen elinympäristömme on syntynyt 13,7 miljardin vuoden aikana painovoiman seurauksena, kun kaasu on jäähtynyt pimeän aineen halojen sisällä muodostaen täten galakseja, sanoo tutkijatohtori Stuart McAlpine Helsingin yliopistosta. Hän pitää tätä osoituksena mallinnuksen käyttökelpoisuudesta.

Nyt julkaistu SIBELIUS-DARK-tutkimus on osa “Simulations Beyond the Local Universe” (SIBELIUS)-tutkimushanketta, jota rahoittaa myös Suomen Akatemia. Artikkelin kirjoittajina on Helsingin yliopistosta Stuart McAlpinen lisäksi akatemiatutkija Till Sawala ja professori Peter Johansson, lisäksi julkaisussa on mukana tutkijoita Isosta-Britanniasta, Ranskasta, Alankomaista sekä Ruotsista.