Tekniikan museolle lahjoituksena Toroidion-sähköauton malli

28.4.2022

Tekniikan museo vastaanotti Toroidion-sähköauton mallin huhtikuussa lahjoituksena. Auto edustaa omalta osaltaan suomalaista tuotekehitystä, innovaatioita ja startup-kulttuuria. Tekniikan maa -näyttelyssä on esillä jo ennestään prototyyppejä ja muotoiluprosessin ja tuotekehittelyn eri vaiheita. Uusien tuotteiden kehittämiseen kuuluu myös epäonnistuneita kokeiluja ja haluamme kertoa myös siitä, miten kaikista innovaatioista ei tule kaupallisia menestyksiä. Siinäkin mielessä Toroidionin tarina on Tekniikan museon näkökulmasta kiinnostava.

Toroidion on Vanerista, lasikuidusta, uretaanista ja styroksista valmistettu mallikappale, eikä se sisällä moottoria eikä tekniikkaa.

Tekniikan museolle lahjoituksen teki Vesa Linja-Aho, joka oli ostanut mallin konkurssihuutokaupasta. 

- Olen seurannut projektia sivusta seitsemän vuotta, ja mielestäni se on erinomainen esimerkki tuotekehityksen haasteista ja keksintö- ja startup-maailmasta rahoituksenhakuun liittyvine ylipuheineen. Toroidion on muotoilultaan upea ja museossa sen yhteydessä voi esitellä yhden mielenkiintoisen tarinan suomalaisesta yritteliäisyydestä valo- ja varjopuolineen, Linja-aho sanoo.

Suomalainen autoalan startup-yritys Toroidion Oy esitteli vuonna 2015 sähköisen superauton. Toroidion Oy kertoi kehittäneensä uusia teknologioita mm. mahdollistamaan pitkän akkujen keston ja uudenlaisen voimanjakotekniikan.

Toroidion 1MW Concept -auto esiteltiin teholtaan yhden megawatin superautona, jossa olisi ilman vaihteistoa toimiva sähköinen suoravetoinen voimansiirto. Siinä jokaisella pyörällä oli oma moottorinsa. Rinnakkaisten alimoottoreiden hyödyntäminen mahdollisti matalan energiankulutuksen.

Yritys kohtasi haasteita etsiessään rahoitusta teollisen sarjatuotannon käynnistämiseen. Tuotantoversion autosta piti valmistua 2019. Maaliskuussa 2022 Toroidion Oy jätti konkurssihakemuksen.