Teknologia 23 esittelee näkymiä teollisuuden tulevaisuuteen

Teknologia 23 esittelee näkymiä teollisuuden tulevaisuuteen

14.9.2023

Teknologia-tapahtuman ohjelmassa on laaja kattaus puheenvuoroja ja keskusteluja eri teknologianalojen ajankohtaisista aiheista, kuten tekoälystä, 3D-tulostuksesta, robotiikasta ja vetyteollisuudesta. Teknologia 23 kokoaa yhteen teollisuuden päättäjät, alan asiantuntijat ja yritykset Helsingin Messukeskukseen 7.–9.11.2023.

Pohjoismaiden johtavassa teollisuustapahtumassa on ohjelmaa yhteensä viidellä ohjelmalavalla ja -alueella. Lisäksi ajankohtaisiin tuote- ja palvelu-uutuuksiin voi tutustua lähes 400 näytteilleasettajan osastolla. Tämän vuoden avainaiheina ovat puhdas siirtymä, tekoäly, toimitusverkostot ja vetyteollisuus.   
 
Mitä kaikkea voi valmistaa 3D-tulostamalla? Tätä pohtii Puolustusvoimien komentajakapteeni Samu Rautio puheenvuorossaan ”Varaosien ja aseiden 3D-tulostus”.  Materiaalia lisäävän valmistuksen käyttö kiinnostaa entistä enemmän eri maiden asevoimia, ja sotilaallisessa käytössä se voi mahdollistaa kappaleiden omavalmistuksen ei-teollisissa olosuhteissa. Puheenvuorossaan Rautio pohtii 3D-tulostuksen sotilaallista käyttöä erityisesti logistiikan näkökulmasta. Puheenvuoro on osa Suomen Pikavalmistusyhdistys Firpa ry:n Teknologia-tapahtumassa järjestämää vuosiseminaaria.  
 
Suomen Robotiikkayhdistys ry tuo Teknologia-tapahtumaan puheenvuoroja teemalla ”Robotit pyörillä”. Erilaiset liikkuvat alustat tekevät parhaillaan läpimurtoa, kun robottiteknologiaa hyödynnetään yhä enemmän myös muualla kuin sisätiloissa. Probot Oy:n toimitusjohtaja Matti Tikanmäki kertoo mobiilirobotiikan uusimmista sovelluskohteista ja K. Hartwall Oy:n kehityspäällikkö Ville Hintsala mobiilirobotiikan soveltamisen tunnistetuista huomioista, mahdollisuuksista ja haasteista erityisesti robottivalmistajan näkökulmasta.   
 
Avajaispäivän iltapäivällä järjestetään paneelikeskustelu tapahtuman avainaihealueiden merkityksestä. Millaisia tekoja ja mahdollisuuksia tekoäly, toimitusverkostot, vetyteollisuus ja puhdas siirtymä mahdollistavat nyt ja tulevaisuudessa? Aihetta pohtivat Elinkeinoelämän keskusliiton vihreän siirtymän johtaja Ulla Heinonen, Teknologiateollisuuden uudistuvan teollisuuden johtaja Matti Mannonen, Nesteen uusiutuvasta vedystä vastaava johtaja Outi Ervasti ja CGI Suomen Global Business Engineering -alueen johtaja Arto Kuusinen. Keskustelun vetäjänä toimii Tekniikka & Talous -lehden päätoimittaja Harri Junttila
 
Skaalausmallista apua idean jalostamiseen ja riskienhallintaan 
 
”Scale upin” eli skaalauksen tavoitteena on uusien ideoiden kehittäminen kaupalliseen laajuuteen saakka. Skaalausprosessi voidaan jakaa kolmeen päävaiheeseen: idean jalostamiseen, teknologisten ratkaisujen ja konseptien kehittämiseen sekä teollisen mittakaavan kaupallistamiseen. 
 
”Vihreä siirtymä ja biodiversiteetin turvaaminen vaativat meiltä toimenpiteitä, joilla teollisesta toiminnasta saadaan kestävämpää. Tarvitsemme uutta näkemystä ja tuoreita ajatuksia, mutta hyväkään idea ei sellaisenaan kanna pitkälle, vaan se on pystyttävä skaalaamaan kannattavaksi teolliseksi toiminnaksi. Tässä avuksi tulee skaalausmalli: se tekee skaalaamisesta hallitumpaa ja helpottaa hankkeen riskienhallintaa”, sanoo Elomaticin kehitysjohtaja Teemu Turunen, joka pitää Teknologia-tapahtumassa puheenvuoron skaalausmallista teollisten hankkeiden edistämisessä.   
 
Palkintoja osaajille ja kehittäjille 

Teknologia-tapahtumassa järjestetään useita kilpailuja ja palkitsemisia, joiden tavoitteena on nostaa esille alan osaajia ja uusia ratkaisuja.  

  • Tiistaina 7.11. jaetaan tämän vuoden kunnossapitoaiheiset opinnäyte- ja yritysinnovaatiopalkinnot. Kunnossapitoyhdistys Promaint ry:n ja Suomen Messusäätiön lahjoittamat palkinnot myönnetään yritysinnovaatiolle sekä ammattikorkeakoulun ja yliopiston lopputyölle.     
  • Korkeakoulujen joukkueille suunnatun Amazing Robots -kilpailun semifinaali järjestetään tiistaina 7.11. ja finaali palkintojenjakoineen torstaina 9.11. Joukkueiden kilpailutehtävänä on suunnitella robotti, joka tekee jotain kiinnostavaa.  
  • Startup-kilpailun pitchaus-finaali järjestetään keskiviikkona 8.11., kilpailun voittaja julkistetaan ja palkitaan myöhemmin samana päivänä järjestettävässä iltajuhlassa.  

Tapahtuman koko ohjelma aikatauluineen on julkaistu nettisivuilla www.teknologia23.fi.