Tekoälyn hyödyntäminen toi taloyhtiöille 14,7 % energiansäästön

25.8.2023

Uuden energian yhtiö Vatajankosken palvelua käyttävät taloyhtiöt säästivät keskimäärin 14,7 % energiaa menneellä lämmityskaudella, ilmenee tuoreesta raportista. Energiakumppanuus-palvelu valjastaa tekoälyn asukkaiden hyödyksi. Palvelu parantaa kiinteistöjen energiatehokkuutta ja energian omavaraisuutta muun muassa älykkään lämmönohjauksen avulla.

Vatajankosken Danfoss Leanheatilla teettämän raportin luvuista käy ilmi, että suomalaisessa kerrostalokannassa piilee merkittävä energiansäästön potentiaali ilman suuria investointeja, kuten lämmitysjärjestelmän uudistamista. Taloyhtiöt ovat viime aikoina hakeneet keinoja hillitä kasvavia kulujaan, mutta suuret remontit eivät välttämättä houkuta tai ole edes mahdollisia tämän hetken korkeiden korkojen takia. Yhtiövastikkeiden nostoja pyritään välttämään löytämällä uusia tapoja energiakustannusten vähentämiseen. Asumisolosuhteista ei kuitenkaan haluta useinkaan tinkiä.

Vatajankoski Energiakumppanuuden peruspalvelun asiakkaista valtaosalla lämmitysenergiaa säästyi lämmityskaudella 2022–2023 yli 10 prosenttia verrattuna kohteen aiempaan kulutukseen. Suurimmat energiansäästöt nousivat yli 30 prosenttiin, mikä tarkoittaa isolle asunto-osakeyhtiölle kymmenien tuhansien eurojen säästöjä vuodessa. Kulutusluvut ovat normitettuja, eli ne ovat vertailukelpoisia riippumatta rakennuksen sijainnista tai eri kuukausien ja vuosien lämpötilaeroista. Energiakumppanuus hyödyntää ratkaisuissaan aina osana Danfoss Leanheatin älykästä anturi- ja ohjausteknologiaa, jolla pystytään seuraamaan tilojen olosuhteita ja lämpötila- sekä hiilidioksiditietojen perusteella optimoimaan lämmönkäyttöä ja ilmanvaihtoa.

- Älyohjauksen avulla lämmitys ja ilmanvaihto on aina oikea-aikaista ja oikean suuruista. Ohjauksen avulla lämmityksestä tulee resurssiviisasta ja energiaa kulutetaan vähemmän. Valtakunnallisella tasolla asialla on suuri energiasäästö- ja päästövaikutus, toteaa Vatajankosken liiketoimintapäällikkö Jalmari Rossi.

 Vatajankoski Energiakumppanuus on kuukausimaksullinen palvelu, jonka tyypillisiä asiakkaita ovat kerrostaloja käsittävät asunto-osakeyhtiöt. Palvelu alkaa älykkään lämmityksen ohjauksen käyttöönotolla. Sen myötä aletaan saada tietoa rakennuksen energiankulutuksesta, mikä mahdollistaa muiden energiatehokkuutta parantavien ratkaisujen suunnittelun.

 Huoneistokohtaisista olosuhteista kertova data auttaa säätämään asuinolosuhteita tasaisemmiksi ympäri talon, sillä etenkin varjo- ja aurinkopuolen asunnoissa lämpötilat saattavat keväisin ja syksyisin vaihdella voimakkaasti. Palvelun tekoälyavusteinen automatiikka ohjaa lämmitystä kohti asetettua tavoitelämpötilaa, mikä vähentää huoneistokohtaisia eroja ja parantaa asumismukavuutta. Palvelu ohjaa tällä hetkellä jo yli 5 000 asunnon olosuhteita Suomessa.