Tekoälynäyttely Heurekaan

14.6.2022

Tiedekeskus Heurekan Sylinterihalliin avautuva uusi näyttelyosasto käsittelee tekoälyn kehittämisen perusteita, ihmisen ja tekoälyn ohjaamien robottien vuorovaikutusta sekä tekoälyn kehityksen yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Näyttely muistuttaa meitä siitä, että tekoäly on jo monella tavalla mukana arjessamme. Näyttelyn keskeinen sanoma on, että tekoälyä teemme me ihmiset ja meidän on myös yhdessä mietittävä, millaista tekoälyä me haluamme ja miten me haluamme sitä käyttää.

Tekoäly-näyttelyssä kävijät vierailevat tekoälyn parissa työskentelevän Tieteilijän luona. Tieteilijä on kehitellyt kotiinsa tekoälyä sisältäviä laitteita, joiden kanssa voi tehdä elämästä hauskempaa ja kokeilla uusia asioita. Tieteilijä on kiinnostunut tutkimaan, mitä kaikkea voimme tehdä yhdessä tekoälyn kanssa. Tieteilijän kodissa voi esimerkiksi runoilla ja piirtää yhdessä tekoälyn kanssa sekä pohtia, mitä keittiörobotille voisi opettaa.

Pihalleen tieteilijällä on rakentanut juuri alkamassa olevia juhlia varten hauskoja tekoälyä hyödyntäviä pelejä ja vempeleitä. Siellä voi kokeilla voittaa tekoälyn ohjaaman robottikäden kivi-sakset-paperi-pelissä tai päihittää robotin ilmakiekossa.

Pihan takana olevassa työpajassaan Tieteilijä kouluttaa tekoälyä sisältäviä liikkuvia robotteja, ahertaa supertietokoneiden parissa sekä tutkii sitä, miten tekoälyratkaisuista saadaan luotettavia ja vastuullisia. Pajassa voi perehtyä koneoppimisen perusteisiin ja kouluttaa robotin, joka osaa etsiä Tieteilijän kadottamia asioita.

Näyttely on suunniteltu ja tuotettu yhdessä laajan suomalaisen tekoälytutkimusta ja -kehitystä tekevän asiantuntijajoukon kanssa. Näyttelyä ovat tukeneet seuraavat yhteistyökumppanit: CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy, Efima Oy, Finnish Center for Artificial Intelligence FCAI, Futurice, Gofore Oyj, Helsingin yliopisto, Korkeasti koulutettujen kassa KOKO, Microsoft, Nokia, Solita Oy, Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK sekä Tekniikan Akateemiset TEK.

Uusi näyttely avautuu Heurekassa 26.6.2022.