Tekstiviesti täyttää joulukuussa 30 vuotta

7.11.2022

Ensimmäinen tekstiviesti lähetettiin lähes 30 vuotta sitten 3. joulukuuta 1992 Isossa-Britanniassa ja tällä perinteisellä kanavalla on edelleen vahva asema yritysviestinnässä. tilastojen mukaan yritysten lähettämien viestien määrä on viime vuosina kasvanut noin 30 % vuodessa.

Tekstiviestin formaatti on säilynyt pitkälti samana ensimmäisestä viestistä lähtien. Se hyödyntää GSM-verkkoa ja yhden viestin pituus on 160 merkkiä. Tänä päivänä tekstiviestiä hyödyntävät erityisesti yritykset. 

Ensimmäisessä tekstiviestissä luki ”Merry Christmas”. Tänä päivänä yritysten viesteissä lukee tyypillisesti ”Hei, tilauksesi 123456 on noudettavissa myymälästämme”, ”Muistathan hammashoitoaikasi tänään klo 13” tai ”Varmennuskoodisi on 654321”.

Tänä talvena sähköyhtiöt ovat varautuneet viestimään asiakkaiden suuntaan tekstiviesteillä mahdollisista sähkökatkoksista. Tekstiviesti soveltuukin kriisiviestintään erityisen hyvin, sillä tekstiviesti tavoittaa nopeasti ja varmasti.

Hyötyviestien lisäksi yritykset lähettävät myös kasvavassa määrin tekstiviestikyselyitä sekä markkinointiviestejä. Lasse ennustaa, että erityisesti kaksisuuntaisen viestinnän merkitys tulee kasvamaan myös tekstiviestikanavassa. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakas pystyy vastaamaan yrityksen lähettämään viestiin. Tällöin asiakas voi esimerkiksi hyväksyä ajanvarausehdotuksen tai maksutapahtuman suoraan tekstiviestillä.  

Suomessa on levinnyt käsitys, että tekstiviestin keksi teleinsinööri Matti Makkonen. Käsitys lähti leviämään, kun Helsingin Sanomien Kuukausiliite vuonna 2002 kertoi Makkosen ja kahden suomalaisen kollegan keskustelusta kööpenhaminalaisessa pizzeriassa. Miettiessään sovelluksia kehitteillä olevalle digitaaliselle matkapuhelintekniikalle he olivat alkaneet pallotella ajatusta tekstimuotoisista viesteistä, joita lähetettäisiin puhelimesta toiseen. Tosiasiassa tekstimuotoinen viestinvälitys oli käytettävissä erilaisissa järjestelmissä jo aiemmin, eikä tekstiviestille voi nimetä yksittäistä keksijää. Makkonen itse koetti vähätellä rooliaan tekstiviestin keksimisessä.