Teslan akut varastoivat aurinkoenergiaa vuokrakerrostalolle

2.12.2022

Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka) tähtää kiinteistöjensä energiaomavaraisuuden kasvattamiseen. Yksi esimerkki tästä työstä on Hekan kohde Eskolantie 4 Pukinmäessä. Vuonna 2015 valmistuneen puurakenteisen kerrostalon katolle asennettiin ensin aurinkopaneelit ja nyt startup-yritys Cactosin valmistama, käytetyistä Tesla-sähköauton akuista koottu energiavarasto.

Vastaavia sähkövarastoja on jo käytössä muun muassa teollisuuskiinteistöissä ja muissa kaupallisissa tiloissa, mutta Eskolantie 4 on ainakin Suomen ensimmäinen kokonainen asuinkerrostalo, joka saa virtaa alkuperäiskäytöstä poistetuista Teslan akuista. 

Eskolantie 4:n aurinkopaneelijärjestelmä kerää sähköä enemmän kuin sen kahdessa rakennuksessa kuluu. Ylijäävä sähkö on järkevää varastoida niitä hetkiä varten, kun aurinkoenergiaa ei ole tarjolla. Sähkön varastoiminen mahdollistaa myös kysyntäjoustoon osallistumisen. Jos kokeilu onnistuu, voidaan samaa ratkaisua käyttää myös Hekan muissa aurinkosähkökohteissa. 

Heka ja startup-yritys Cactos löysivät toisensa Hekalla parhaillaan käynnissä olevan EU-rahoitteisen HELENA-hankkeen innovaatio-ohjelman kautta. Syksyyn 2023 jatkuvassa HELENA-hankkeessa on tarkoitus löytää kustannustehokkaimmat tavat parantaa rakennusten energiatehokkuutta ja edistää uusiutuvan energian käyttöä Hekalla. Hankkeen innovaatio-ohjelmassa kokeillaan vähähiilisiä ratkaisuja Hekan käyttöön ja selvitetään, miten eri ratkaisuja voi sovittaa yhteen.

Hekan tavoitteena on sen rakennuskannan energiankäytön hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä. Heka on myös sitoutunut parantamaan kiinteistöjensä energiatehokkuutta.

Hekan kohde Eskolantie 4 Helsingin Pukinmäessä.