TIETO22 testaa yhteistoimintaa laajassa maksuliikennehäiriössä

18.2.2022

TIETO22-harjoituksen fokuksessa on finanssialan kyberturvallisuus. Laaja kyberturvallisuusharjoitus käynnistyi helmikuussa 2022 ja huipentuu syyskuussa järjestettävään intensiivivaiheen roolipeliin, jossa osallistujat harjoittelevat toimintaa kuvitteellisessa pankkimaailmaan kohdistuvassa kyberhäiriötilanteessa.

- Finanssialalla on yhteiskunnassamme keskeinen rooli muun muassa maksuliikenteen ylläpitäjänä – käytännössä kaikki yritykset ovat riippuvaisia sen toiminnasta. Finanssialan toiminnot ovat pitkälti digitalisoituneita, joten tarve varautua kyberuhkiin on jatkuvaa, sanoo harjoituksen projektipäällikkö Antti Nyqvist Digipoolista.

Finanssialalla varautuminen on perinteisesti hyvällä tasolla, minkä osoitti myös syksyllä 2021 järjestetty alan oma FATO-harjoitus. Digitaalisessa maailmassa muutos kuitenkin on jatkuvaa ja nopeaa, ja häiriöt leviävät nopeasti. TIETO-harjoituksessa keskiössä onkin harjoittelijoiden oman varautumisen ohella yhteistoiminta muiden alojen yritysten ja viranomaisten kanssa. Yhteistyössä pystytään paremmin varautumaan erilaisiin toimitus- ja palveluketjuihin kohdistuviin uhkiin.

TIETO22-harjoitukseen osallistuu noin 120 organisaatiota. Finanssialan lisäksi mukana on yrityksiä myös muilta huoltovarmuuden kannalta kriittisiltä toimialoilta, harjoittelevien toimialojen keskeiset tele- ja ICT-palveluntuottajat, vartiointiliikkeet ja media-ala. Harjoitukseen valmisteluun osallistuvat toimialoista vastaavat sektoriviranomaiset ja ministeriöt sekä Huoltovarmuuskeskus, Traficom Kyberturvallisuuskeskus, Poliisi ja Puolustusvoimat.

Joka toinen vuosi järjestettäviä TIETO-harjoituksia organisoi Huoltovarmuusorganisaation Digipooli. TIETO-harjoitukset juontavat juurensa 1970-lopulle.