Timanttiteko-palkinto 2021 ulkoministeriön data-analytiikkapilotille

28.4.2022

Turvallisuuskomitea on myöntänyt vuoden 2021 Timanttiteko-palkinnon ulkoministeriön tekoälyavusteiselle data-analytiikkapilotille. Turvallisuuskomitea toteaa perusteissaan, että hanke on esimerkillisesti toteuttanut yhteiskunnan turvallisuusstrategian tavoitteita.

Ulkoministeriön hankkeessa analysoitiin koronapandemiasta ja maahanmuutosta sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua. Tekoälyavusteinen Aiwo-työkalu mallintaa aineistoa laadullisen analytiikan menetelmillä. Hankkeen teknologiakumppani oli Aiwo Digital Oy.

Työkalu kykenee analysoimaan suuria määriä tietoa reaaliajassa. Se kertoo, mistä asioista sosiaalisessa mediassa samalla hetkellä kirjoitetaan ja havaitsee muutokset puheenaiheissa. Seurattava data helpottaa ennakointia, parantaa viranomaisten tilannekuvaa ja siten ehkäisee vaara- ja onnettomuustilanteita. Koronapandemian alussa maaliskuussa 2020 työkalu analysoi yli yhdeksän miljoonaa viestiä.

Turvallisuuskomitea myöntää kerran vuodessa Timanttiteko-palkinnon hankkeelle, joka esimerkillisellä tavalla edistää yhteiskunnan turvallisuutta. Esityksiä voivat tehdä Huoltovarmuuskeskus ja eri ministeriöt omilta hallinnonaloiltaan.

Timanttiteko-palkinnon jakamista koordinoi Erillisverkot, jonka ydintehtävä on turvata yhteiskunnan kriittistä viestintää ja johtamista kaikissa olosuhteissa. Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki pitää ulkoministeriön data-analytiikkapilotin palkitsemista merkittävänä eleenä.

Palkinto jaetaan nyt 14. kertaa. Vuoden 2020 palkinnon sai Kyberturvallisuuskeskus.