Tornion biokaasulaitoksen investointisuunnittelu käynnistyy

12.8.2021

Torniossa toimiva kehitysyhtiö Business Tornio Oy ja Tornion Energia Oy ovat tehneet alustavan sopimuksen biokaasulaitoksen investointisuunnitelman laatimisesta Tornioon. Mahdollinen investointipäätös tehdään aikaisintaan vuoden 2021 loppuun mennessä.

Business Tornio Oy on Tornion kaupungin ja paikallisien yritysten omistama elinkeinoyhtiö. Yhtiön tehtävänä on elinkeinoelämän kehittäminen ja monipuolistaminen, työllisyyden edistäminen sekä matkailun kehittämispalvelut. Toiminnan pääpaino on eri kehitysvaiheissa oleville yrityksille tarjottavat yrityskehityspalvelut. 

Tornion Energia Oy on Tornion kaupungin omistama osakeyhtiö. Yhtiö vastaa sähkönsiirrosta, sähkö- ja kaukolämpöverkon rakentamisesta ja ylläpidosta, sekä kaukolämmön tuotannosta Tornion kaupungin alueella. 

Business Tornio hallinnoi Lapin liiton ja kuntien osarahoittamaa Lapin Kaasutaloussuunnitelma –hanketta (EAKR). Yksi hankkeen päätavoitteista on selvittää Lapin maakunnan kaasun liikennekäytön potentiaali kaasuntankkausverkoston kehittymisen näkökulmasta sekä biokaasun tuotannon edellytykset valikoiduissa kohteissa, siten että tuloksia olisi hyödynnettävissä myös muissa vastaavissa kohteissa.

Hankkeessa on toteutettu esiselvitys biokaasulaitoksen toimintaedellytyksistä Meri-Lapissa. Bio- ja kiertotalouden konsultointiin erikoistuneen Macon Oy:n toteuttaman selvityksen mukaan biokaasun tuotantolaitos sekä tankkausasemia olisi järkevää ja kannattavaa sijoittaa Meri-Lapin alueelle. Biokaasulaitoksen sijoituspaikaksi on kaavailtu Torniossa sijaitsevan Jäkälän jätekeskuksen aluetta, joka olisi mm. ympäristö- ym. lupaprosessien ja pitkälle valmiin infran kannalta potentiaalisin vaihtoehto. Laitoksen sijoittuminen Jäkälän välittömään läheisyyteen voisi tuoda myös synergiaetuja kaatopaikkatoiminnalle alueella.

Toteutuessaan biokaasulaitosinvestoinnin työllistämisvaikutukset ovat noin 10 henkilöä ja kokonaisinvestoinnin suuruus on tämänhetkisten tietojen mukaan noin 7Milj.€. Tarkempien suunnitelmien, lupien ja valmistelevien töiden arvioidaan vievän aikaa arviolta kesään 2022 saakka ja varsinaisen rakentamisen kaasun tuotannon käynnistäminen vaatii noin 12kk tarvittavien lupien myöntämisestä. Tämänhetkisen arvion mukaan biokaasua Torniosta voisi siis valmistua vuoden 2023 lopulla.