Tukesin myyntikielto kahdelle sähkökaapelille

29.1.2021

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on antanut myyntikiellot kahdelle vaatimustenvastaiselle sähkökaapelille. CE-merkittävien kaapeleiden vaatimustenmukaisuutta selvitetään EU:n markkinavalvontaviranomaisten yhteishankkeessa.

Tukes selvitti Suomen markkinoilla olevien CE-merkittävien sähkökaapeleiden vaatimustenmukaisuutta tarkastamalla asiakirjoja ja testauttamalla tuotteita SGS Fimko Oy:n akkreditoidussa testauslaboratoriossa. Paloteknistä käyttäytymistä testattiin viiden eri valmistajan kaapeleista.

Testeissä kaapeleiden suoritustasoissa paljastui puutteita.  Myös tuotteiden CE-merkinnöissä ja suoritustasomerkinnöissä oli puutteita. Testatuista tuotteista kaksi viidestä ei täyttänyt suoritustasoilmoituksessa ilmoitettua luokkaa lämmön vapautumisen, savunmuodostuksen ja liekehtivien pisaroiden osalta.

Tukes antoi testitulosten perusteella myyntikiellot kahdelle tuotteelle:

  • Valmistaja: TELE-FONIKA Kable S.A
  • Tuote: FLAMEBLOCKER EXQ Light EVO 5G1,5 500V
  • Valmistuspäivä: 2.2.2020 
  • Ilmoitettu palotekninen käyttäytyminen: B2ca-s1a,d0,a1
  • Testattu palotekninen käyttäytyminen: Dca-s2,d2,a1
     
  • Valmistaja: TTkabeli d.o.o.
  • Tuote: EXQ-Light Pro Cca 3G1,5
  • Valmistuspäivä: 2.10.2019
  • Ilmoitettu palotekninen käyttäytyminen: Cca-s1,d1,a1
  • Testattu palotekninen käyttäytyminen: Dca-s2,d2,a1

Kyseisiä kaapeleita Suomen markkinoille tuovat jakelijat ovat poistaneet tuotteet oma-aloitteisesti myynnistä ja valmistajat ovat ilmoittaneet, että vaatimustenvastaisuudet koskevat vain kyseisinä päivinä valmistettuja eriä. Tarkemmat tiedot löytyvät Tukesin markkinavalvontarekisteristä. 

Rakennustuotteet, jotka kuuluvat yhdenmukaistettujen standardien soveltamisalaan tulee CE-merkitä rakennustuoteasetuksen (EU) n:o 305/2011 mukaisesti. Rakennustuoteasetuksen alainen yhdenmukaistettu standardi EN 50575:2014+A1:2016 johtaa rakennuskohteissa käytettävien kaapeleiden CE-merkintään. Kyseisen standardin siirtymäaika päättyi 1.7.2017. Tämän jälkeen valmistetut kaapelit tulee CE-merkitä.

Tukesin valvontahanke on osa EU:n markkinavalvontaviranomaisten yhteishanketta. Yhteishankkeessa on mukana seitsemän maata: Suomi, Ruotsi, Norja, Alankomaat, Belgia, Saksa ja Italia. Hankkeessa valvotaan CE-merkittävien sähkökaapeleiden vaatimustenmukaisuutta tarkastamalla asiakirjoja ja testauttamalla tuotteita. Kukin maa on valinnut valvottavat tuotteet omilta markkinoiltaan. Yhteishanke valmistuu vuoden 2021 aikana ja sen lopullisista tuloksista tiedotetaan myöhemmin.