Tuulivoimaa Pohjois-Pohjanmaalle yli 200 megawatin edestä

2.12.2021

Uusiutuvan energian hankekehittäjä Semecon ja sijoitusyhtiö Korkia ovat sopineet yli 200 megawatin tuulivoiman hankekehityksestä Pohjois-Pohjanmaalla. Hankekehitys rahoitetaan Korkian sijoittajien avulla, ja paikallinen Arvo Sijoitusosuuskunta on jo sitoutunut hankkeen ankkurisijoittajaksi kolmen miljoonan euron sijoituksella. Hankekehitysvaiheessa tehtävällä työllä luodaan edellytykset usean tuulipuiston rakentamiselle ja yhteensä satojen miljoonien eurojen investoinneille alueelle. Hankkeet sijaitsevat Ylivieskassa, Siikalatvalla ja Sievissä. Tuulivoimaloiden rakennusvaiheen arvioidaan voitavan aloittaa vuonna 2023.

Semecon ja Korkia ovat kokeneita uusiutuvan energian hankekehittäjiä. Semeconin toimitusjohtaja Olli Malkamäki on ollut kehittämässä ja rakentamassa Suomeen satoja megawatteja tuulivoimaa. Korkialle tämä on ensimmäinen sijoitus tuulivoimaan kotimaassa, mutta sen ulkomailla oleva uusiutuvan energian hankekanta on huomattava, noin kaksi gigawattia.

Tuulivoima on yksi nopeimmin kasvava energiantuotantomuoto niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Vuonna 2020 Suomeen asennettiin noin 300 megawattia uutta tuulivoimaa, jolloin tuulivoiman kokonaiskapasiteetti nousi lähes 2600 megawattiin. Tuulivoimalla tuotettiin sähköä 7,8 TWh, joka vastaa lähes 12 prosenttia Suomen sähköntuotannosta.

(Lähteet: Suomen Tuulivoimayhdistys, Energiateollisuus)