UPM, ABB ja Prenta kehittävät 3D-tulostusta robotiikan ja biomateriaalin avulla

18.4.2019

UPM yhteistyössä ABB:n ja Prentan kanssa kehittävät suuren skaalan 3D-tulostusta robotiikan ja biomateriaalin avulla.

Suuren skaalan 3D-tulostus, joka pohjautuu granulaatteihin avaa uusia mahdollisuuksia suunnittelijoille ja valmistajille. Robotiikan avulla granulaattitulostus on aiempaa nopeampaa ja kustannustehokkampaa. Mahdollisia uusia liiketoiminta-alueita ovat huonekalusuunnittelu, muotinvalmistus ja veneteollisuus.

Tulostaminen teollisuusrobotilla ja UPM Formi 3D -biokomposiitilla mahdollistavat suurten komponenttien 3D-tulostuksen tarkoilla geometrisillä toleransseilla. PrentaRobo on suunniteltu valmistavaan teollisuuteen ja työkalulla voi luoda uusia, kustannustehokkaita tuotteita, sanoo Prenta Oy:n toimitusjohtaja Riku Rusanen.

ABB:llä on ollut merkittävä rooli innovatiivisen robotteihin perustuvan 3D-tulostusjärjestelmän kehitystyössä. Yhtiö on johtava alan laitteistojen, ohjelmistojen, lisävarusteiden ja kokonaisten robottijärjestelmien toimittaja.

UPM Formi 3D on uudentyyppinen, erityisesti 3D-tulostukseen kehitetty biokomposiitti, jossa yhdistyvät sellukuitu- ja biopolymeeriteknologiat.

UPM Formi 3D laatuja valmistetaan ja myydään granulaattimuodossa suoraan granulaattipohjaiseen 3D-tulostukseen tai 3D filamentiien valmistajille. Granulaattipohjainen 3D-tulostus hyödyntäen ABB:n teollisuusrobottia on jo käytössä esimerkiksi Ruotsissa

UPM Formi 3D:n alhainen kutistuma yhdessä muodon pitävyyden kanssa tulostusprosessin aikana mahdollistaa, että pyöreitä ja muita kompleksisia muotoja voidaan tulostaa suuressa mittakaavassa ilman kutistumisongelmia jopa suoraan vanerialustalle. Puunkaltainen jälkikäsittely on yksi biokomposiittien eduista: tulosteet voidaan helposti viimeistellä tavallisilla puunkäsittelymenetelmillä.

UPM Formi 3D -granulaatit ovat 100 % kierrätettäviä ja niistä on saatavana myös FSC- ja PEFC-sertifioituja laatuja.