Uuden sukupolven reititysmoottori käyttöön

Uuden sukupolven reititysmoottori käyttöön

22.2.2023

Reittioppaiden hakuominaisuudet nopeutuvat ja monipuolistuvat uuden sukupolven reititysmoottorin käyttöönoton myötä. Ensimmäisenä moottori tuli käyttöön Tampereen reittioppaassa keskiviikkona 22. helmikuuta. HSL-alueella ja valtakunnallisessa Matka.fi -reittioppaassa uusi reititysmoottori otetaan käyttöön myöhemmin kuluvan kevään aikana.

Uusi tekniikka tuottaa käyttäjille nopeammat reittihaut etenkin pidemmillä ja monimutkaisilla reiteillä. Lisäksi tulevaisuudessa palveluun voidaan liittää helpommin kutsuohjattuja linjoja tai muita kestäviä liikennemuotoja. Valtakunnallisen sekä Tampereen ja Helsingin seuduilla käytössä olevien reittioppaiden lisäksi uudet reititysmoottorit kytketään kaikkiin Suomen seudullisiin reittioppaisiin.

Nyt väistymässä oleva reititysmoottori on vuodelta 2016. Matkapuhelinten käyttö joukkoliikenteen lippujen ostamiseen sekä reitti- ja aikataulutiedon hankkimiseen on muuttunut paljon runsaassa kuudessa vuodessa, kuten myös asiakkaiden odotukset entistä monipuolisemman tiedon löytämisestä vaivattomasti muutamalla napin painalluksella. Uusi reititysmoottori vastaa osaltaan entistä paremmin mobiilikäyttäjien tarpeisiin parantamalla hakutulosten nopeutta ja laatua.

Reittiopas päivittyy uuteen automaattisesti, eikä muutos vaadi käyttäjältä toimenpiteitä. Päivityksen yhteydessä välipistereititys-toiminto jää toistaiseksi pois käytöstä.

Uutena toimintona valitulle lähdölle näytetään myös seuraavat kaksi lähtöä, kun reitti on valittu. Tämä helpottaa vaihtoehtoisten linjojen löytämisessä, jos esimerkiksi myöhästyy aiemmasta vuorosta.

Käytännössä muutos näkyy asiakkaalle nopeampina hakutuloksina. Tämä hyödyttää erityisesti mobiilikäyttäjiä.

- Suomessa kehitetty Reittiopas on käytössä myös maailmalla, esimerkiksi Saksassa ja Italiassa. Viimeisimpänä yhteishankkeen avoimen lähdekoodin opas otettiin käyttöön Oklahomassa, Yhdysvalloissa. Reittiopas onkin jo nykyisellään pienimuotoinen vientimenestys, sanoo Fintrafficin kehityspäällikkö Jaakko Rintamäki.