Uutta virtaa taloyhtiöille

4.1.2021

Taloyhtiöt voivat jatkossa entistä helpommin ottaa käyttöön yhteiskäyttöiset aurinkopaneelit. Sähkönjakeluyhtiö Caruna tuo vuoden vaihteessa verkkoalueillaan sijaitseville taloyhtiöille Aurinkoyhteisö-palvelun, jonka avulla taloyhtiöt ja asukkaat pystyvät pienentämään sähkönlaskuaan. Yhteiskäyttöiset aurinkopaneelit myös säästävät luontoa. Palvelu on taloyhtiölle ja sen asukkaille maksuton.

- Nyt jos koskaan kannattaa hankkia aurinkopaneelit koko taloyhtiöön. Vuodenvaihteessa voimaantulevan lakimuutoksen myötä taloyhtiön yhteinen aurinkopaneelijärjestelmä Aurinkoyhteisö on mahdollinen. Säästö näkyy jokaisen asukkaan sähkölaskussa, ei vain pelkästään taloyhtiön, kertoo Carunan hankepäällikkö Juha Olkkonen.

Aurinkoyhteisössä aurinkopaneelien tuotanto jyvitetään kiinteistösähkön kulutuksen jälkeen asukkaiden käyttöön. Taloyhtiö voi myydä asukkailta käyttämättä jäävän tuotannon takaisin sähkömarkkinoille. Aurinkosähkön siirtäminen Carunan sähköverkkoon on maksutonta.

Taloyhtiö voi perustaa aurinkoyhteisön heti, kun aurinkopaneelit ovat toiminnassa. Alustava päätös yhteisöstä kannattaa tehdä jo suunnitteluvaiheessa, sillä näin aurinkosähköllä päästään kattamaan suurempi osuus taloyhtiön sähköntarpeesta.

Taloyhtiöt voivat perustaa aurinkoisen taloyhtiön, kun lakimuutos astuu voimaan 1.1.2021 alkaen.