Vaaralliset tuotteet Safety Gate -järjestelmään

17.3.2023

Safety Gate -hälytysjärjestelmään tehtiin viime vuonna lähes 2 200 ilmoitusta Euroopan markkinoilta löytyneistä vaarallisista tuotteista. Ilmoitusmenettelyn tarkoituksena on välittää tietoa vaarallisiksi todetuista tuotteista, jotta ne voidaan tehokkaasti poistaa EU:n yhteismarkkinoilta. Suomi teki järjestelmään 79 ilmoitusta, jotka koskivat mm. leluja, vaatteita ja asusteita, henkilönsuojaimia ja sähkölaitteita.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) toimii Suomen Safety Gate -yhteyspisteenä ja koordinoi toimintaa kansallisten viranomaisten ja komission välillä sekä osallistuu EU-tason yhteistyöhön.  

Suomen markkinavalvontaviranomaiset ja Tulli tekivät Safety Gate -järjestelmään viime vuonna yhteensä 79 ilmoitusta. Suurimpana tuoteryhmänä olivat lelut (24), toisena vaatteet ja asusteet (9) ja kolmantena henkilönsuojaimet (8). Suomi teki ilmoituksia myös sähkölaitteista (7), erilaisista koriste-esineistä, kuten kynttilöistä (6), koruista (5), koneista (5), huviveneistä (3) ja käsityökaluista (3). Lisäksi joukossa oli yksittäisiä ilmoituksia esimerkiksi urheilutarvikkeista, kosmetiikasta, kaasulaitteista ja lastenhoitotarvikkeista. Suomen tekemissä ilmoituksissa yleisimmät riskit olivat kemiallinen riski, pienten irtoavien osien aiheuttama tukehtumisriski, sähköisku ja ulkoiset vammat.   

Ilmoituksia tehdään esimerkiksi yksittäisten markkinavalvontatapausten ja valvontaprojektien tulosten perusteella. Valtaosa Suomen järjestelmään tekemistä ilmoituksista oli Tukesin ja Tullin tekemiä. Tukes teki ilmoituksia mm. heijastimille, sähkötyökaluille ja joululeluille tekemiensä markkinavalvontaprojektien tulosten perusteella. Tullin tekemissä ilmoituksissa yleisin riski oli kemiallinen riski.

Tullin ja Tukesin tekemien ilmoitusten lisäksi Traficom teki viime vuonna järjestelmään kolme ilmoitusta huviveneistä, joita testautettiin usean EU-maan yhteisessä markkinavalvontaprojektissa. 

Safety Gate -järjestelmässä on julkaistu tietoja Euroopassa löytyneistä vaarallisista tuotteista jo vuodesta 2005 alkaen. Julkiselta sivustolta löytyy tiedot jo yli 32 000 tuotteesta ja niitä voi etsiä esimerkiksi tuotekategorioittain, yksittäisen tuotemerkin tai muun hakusanan avulla. Sivustolta voi tarkistaa, onko jokin tietty tuote poistettu markkinoilta toisessa maassa sekä muun muassa tutkia, millaisia riskejä eri tuoteryhmissä on yleisesti todettu. Sivustolla julkaistaan viikoittain viimeisimpien ilmoitusten yhteenveto, jonka voi myös tilata omaan sähköpostiin.

Linkki Tukesin Safety Gate -sivustolle.