Vaasan yliopistoon uusi professori

10.2.2022

Yhdysvaltalaisessa Colorado School of Minesissa pitkän uran tehnyt professori Marcelo Godoy Simões on kutsuttu Vaasan yliopiston sähköenergiatekniikan, erityisesti joustavien ja älykkäiden sähköjärjestelmien uudeksi professoriksi.

Brasilialais-amerikkalaisella Simõesilla on tohtorintutkinto sähkötekniikasta Tennesseen yliopistosta Yhdysvalloista ja toinen tohtorintutkinto konetekniikasta São Paulon yliopistosta Brasiliasta. Hän työskenteli insinööritieteisiin keskittyneessä Colorado School of Minesissa vuosina 2000–2020, josta jäi eläkkeelle emeritusprofessoriksi. Tätä ennen hän toimi São Paulon yliopistossa Brasiliassa mekatroniikan laitoksella. Hänellä on myös runsaasti kokemusta muista yliopistoista ympäri maailmaa. 

Simões on myös kansainvälisen tekniikan alan järjestön IEEE:n Fellow. Arvonimi myönnetään henkilöille, joilla on erityisen merkittäviä ansioita teknologian kehittämisessä maailmanlaajuisesti. Simões on saanut tunnustuksen tekoälyn soveltamisesta tehoelektroniikkajärjestelmien ohjaamiseen. 

Simõesilla on yli sata julkaistua tutkimusartikkelia, 12 kirjaa, yli 140 konferenssiartikkelia, 15 kirjanlukua ja kolme patenttia. Hän on yksi Vaasan yliopiston viitatuimpia tutkijoita. Lisäksi hän on ohjannut noin kolmekymmentä väitöskirjaa. 

Simõesin professuuri Vaasassa on viisivuotinen ja tutkimuspainotteinen. Tehtävä sijoittuu yliopiston Tekniikan ja innovaatiojohtamisen akateemiseen yksikköön ja kiinnittyy myös energian ja kestävän kehityksen VEBIC-tutkimusalustaan.

Professuuria rahoittavat Vaasan yliopiston lisäksi ABB, Vaasan kaupunki, Vaasan Sähkö, Vaasan Sähköverkko, Fingrid, Wapice, Pohjanmaan kauppakamari, Sähköenergialiitto Sener ja Wärtsilä Finland. 

Professori Marcelo Godoy Simões kertoo viihtyvänsä merellisessä Vaasassa. (kuva: Riikka Kalmi)