Vahvimmat korkeakoulubrändit 2023

Vahvimmat korkeakoulubrändit 2023

5.5.2023

Keskeisimpien tunnuslukujen perusteella vahvimmat korkeakoulubrändit ovat Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto ja Turun yliopisto, kertoo tuore tutkimus.

- Korkeakoulujen bränditutkimuksessamme selvitetään keskeisiä brändin vahvuuksia, tunnettuutta, yleisarviota ja houkuttelevuutta sekä yksityiskohtaisempia korkeakoulujen brändiin liittyviä asioita. Kun tarkastellaan korkeakoulujen sijoittumista näissä mittareissa, voidaan TOP 3 -sijoitusmäärien perusteella sanoa, että vahvimpia yliopistobrändejä ovat Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto ja Turun yliopisto, sanoo Senior Insight Manager Timo Myllymäki Taloustutkimuksesta.

Ammattikorkeakouluista vastaavasti Tampereen ammattikorkeakoulu ja Poliisiammattikorkeakoulu sijoittuvat useimmin TOP 3 -ammattikorkeakoulujen joukkoon eri mittareissa.

Yleisarvostusta kuvaavan arvosanan perusteella Turun yliopisto on listaykkönen alle 25-vuotiaissa, Helsingin yliopisto laajennetumman nuorten ryhmän (alle 30-vuotiaat) sekä aikuisikäisten (25–64-vuotiaat) ryhmän keskuudessa. Ammattikorkeakoulujen tuloksissa Tampereen ammattikorkeakoulu on listalla kärjessä alle 25-vuotiaissa, Poliisiammattikorkeakoulu nousee ykköseksi hieman vanhemmissa nuorissa sekä aikuisten ryhmässä”.

Alle 25 -vuotiaiden ryhmässä sijoitukset keskittyvät voimakkaammin tietyille korkeakouluille, kun taas yli 25-vuotiaiden ryhmässä sijoituksia jakautuu useammille korkeakouluille.

- Yliopistojen kärkikolmikon haastajina voidaan pitää joissakin keskeisimmissä mittareissa (tunnettuus, yleisarvio ja houkuttelevuus) Tampereen yliopistoa, varsinkin nuoremmissa ikäluokissa. Ammattikorkeakouluissa kärkikaksikkoa haastavat selvimmin Turun, Haaga-Helia ja Lab- sekä Kaakkois-Suomen että Oulun ammattikorkeakoulut. Yksittäisten mittareiden kautta voidaan tarkastella tarkempia brändin erityisvahvuuksia ja kehittämiskohteita. Sieltä löytyy toki myös muita menestyjiä, Myllymäki sanoo.

Vahvimmat koulubrändit ovat Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto ja Turun yliopisto. Kuva on Aalto-yliopiston Otaniemen kampukselta. (kuva: Aalto-yliopisto/Mikko Raskinen)