Valmet Automotive suojaa laitteistojaan Eaton Xiria -keskijännitekojeistolla

Valmet Automotive suojaa laitteistojaan Eaton Xiria -keskijännitekojeistolla

1.3.2024

Eaton on toimittanut Valmet Automotivelle Eaton Xiria Extendable -keskijännitekojeiston suojaamaan Uudenkaupungin tuotantolaitoksen sähkölaitteistoja. Hankinta on autoteollisuuden palveluntarjoajalle osa laajempaa tehdasalueen pääsähkönsyöttöverkon uudistamista.

Valmet Automotiven ja Eatonin yhteistyökumppani Vertek Oy toimitti Uudenkaupungin tuotantolaitokselle 14-kenttäisen Eaton Xiria Extendable -keskijännitekojeiston, jonka nimellisjännite on 24 kV ja nimellisvirta 630 A. Asennettu kokonaisuus sisältää kaksi välikaapelilla yhdistettyä yksikköä, joista toinen on 6-kenttäinen ja toinen 8-kenttäinen.

- Keskijännitekojeisto räätälöidään aina kohteen mukaan. Se sisältää katkaisimia ja kuormaerottimia, joiden järjestys pitää olla tismalleen suunnitellun mukainen. Myös releet ja virtamuuntajat räätälöidään sovittuun järjestykseen. Kyseessä ei ole hyllytuote, sanoo Vertekin projektipäällikkö Benjamin Laiho.

- Uuden kojeiston kapasiteetti on sama kuin aikaisemmankin, mutta vaihdon yhteydessä poistui riski siitä, että jotain hajoaa. Tämä seisoo nyt määrätyssä asennossa hamaan tulevaisuuteen asti, sanoo Valmet Automotiven vanhempi kunnossapitoinsinööri Jari Laine.

Xiria-keskijännitekojeisto on tyhjiötekniikkaan perustuva laitteisto, jossa ei ole käytetty lainkaan ilmastolle erittäin haitallista SF6-kaasua. SF6-kaasun käyttö on pian tulossa tiensä päähän, sillä se ollaan asettamassa käyttökieltoon EU:n alueella. Xirian katkaisijat ja kuormaerottimet perustuvat tyhjiöpulloon, jossa eristeenä on tyhjiö, ei eristekaasu. Tätä tyhjiökatkaisijaan perustuvaa keskijännitekojeiston ratkaisua Eaton on kehittänyt jo 60 vuotta.