Valokuitunen on investoinut neljä miljoonaa Joensuun seudun tietoliikenneinfraan

14.12.2022

Valokuitunen on parantanut pohjoiskarjalaisten kotien ja yrittäjien tietoliikenneyhteyksiä tämän vuoden aikana merkittävästi. Joensuun eri taajamiin rakennettavien valokuituverkkojen vaatimien investointien kokonaissumma on jo nyt noin neljä miljoonaa euroa. Markkinaehtoisesti rakennettua verkkoa on useissa eri taajamissa, ja Kiihtelysvaaraan on valmistumassa osin yhteiskunnan tukirahoilla rakennettu verkkohanke.

Avointa valokuituinfraa rakentava Valokuitunen on tänä vuonna päättänyt rakentaa tai jo rakentanut valokuituverkkoa useille eri Joensuun alueille: Asevelikylään, Enoon, Hammaslahteen, Hukanhautaan, Karsikkoon, Kiihtelysvaaraan, Kulhoon, Niinivaaraan, Nivaan, Uimaharjuun, Utraan ja Petaikkolaan. Kaikkien Valokuitusen valokuituverkkohankkeiden kokonaisarvo on noin neljä miljoonaa euroa. Koko Suomen mittakaavassa Valokuitunen on investoinut tänä vuonna 50 miljoonaa uusiin valokuituyhteyksiin.

- Joensuulaiset ovat olleet hyvin kiinnostuneita parantamaan omia yhteyksiään kodeissa. Valokuidusta on tulossa kodeissa yhtä oleellinen asia kuin sähkö ja vesi, Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunistosanoo.

Valokuitusella on valmis valokuituverkko Heinävaarassa, Hammaslahdessa ja Nivassa, muilla alueilla verkot ovat vielä rakenteilla. Rakennustyöt jatkuvat ensi vuonna, kun sääolosuhteet sallivat jälleen rakentamisen. Joensuussa verkkoja rakentaa sekä paikallinen rakennusurakoitsija Cap-Net että valtakunnallinen Eltel.

Kun kaikki rakennuspäätöksen saaneet verkot on rakennettu, Valokuitusen rakentaman avoimen valokuituverkon ulottuvilla on noin 4 000 joensuulaista kotia. Kaiken kaikkiaan suomalaisista kotitalouksista yli 100 000 on Valokuitusen verkon piirissä.

Kiihtelysvaaraan valmistuu hanke, jossa Kiihtelyksen kyläyhdistyksellä on ollut merkittävä rooli valokuidun puolestapuhujana. Kyseessä on Valokuituselle ensimmäinen, osin yhteiskunnan tukirahoilla toteutettu hanke. Runkoverkko Kiihtelysvaarassa on valmis vuoden loppuun mennessä, ja yhteyksien käyttöönotot tapahtuvat ensi vuonna.

- Me rakennamme avoimen verkon, johon asiakas voi valita nettiliittymän eli laajakaistan Avoin kuitu -palveluntarjoajilta, joita on jo nyt useita. Se on kuluttajalle helppoa ja hän voi olla varma, että nettiliittymien ja lisäpalveluiden hinnat pysyvät nyt ja jatkossa kilpailukykyisinä, koska tarjolla on useita vaihtoehtoja eikä vain yhtä, Kaunisto kertoo.

Runkoverkon rakentamista tiellä.