Vantaa on Suomen datapääkaupunki

12.12.2023

Vantaalla on tänä vuonna käytetty eniten dataa asiakasta kohden DNA:n laskutettavilla puhelinliittymillä, kertoo DNA:n tekemä mobiilidatan käyttövertailu Suomen kymmenestä suurimmasta kaupungista. Vantaalainen asiakas on kuluttanut keskiarvoisesti 1 303 megatavua mobiilidataa päivittäin, mikä on lähes 40 prosenttia enemmän kuin lahtelaisen käyttämä datamäärä. Vertailussa toista paikkaa pitää hallussaan Tampere, ja jaetulla kolmossijalla ovat megatavulleen samoissa luvuissa Helsinki, Jyväskylä ja Turku.

Kuluttaja-asiakkaiden keskiarvoinen päiväkohtainen datankulutus DNA:n postpaid-liittymillä datakykyisissä puhelimissa, mukana 10 suurinta kaupunkia. Kuukausittainen käyttö / liittymä. Tarkastelujakso tammi-marraskuu 2023. Käyttäjä sama kuin omistaja. Edellisvuosina raportoituihin lukuihin nähden DNA:n tietomalleissa on tehty muutoksia, joista tärkeimpänä Telenorin kehittämä globaali laitetietokanta, jonka ansiosta verkossa olevat päätelaitteet voidaan luokitella aiempaa tarkemmin. 

DNA:n mobiililiiketoiminnan johtajan Cedric Kamtsanin mukaan Vantaan kärkipaikkaa kaupunkivertailussa voi selittää lapsiperheiden määrä ja verrattain pitkät työmatkat julkisilla liikennevälineillä.

- Vantaa on asuinkaupunkina lapsiperheiden suosiossa, mikä voi olla yksi selittävä tekijä datankäytön suuruudessa. Nuoret kun käyttävät huomattavasti enemmän dataa kuin vanhempi väestö. Toinen mahdollinen selitys on se, että julkisilla liikennevälineillä tehtävillä matkoilla töihin ja töistä kotiin monella on tapana viihtyä älypuhelimen äärellä. Iso osa pääkaupunkiseudun työpaikoista on keskittynyt Helsinkiin, jonne vantaalaisella saattaa olla tunninkin yksisuuntainen työmatka, kun taas helsinkiläinen saattaa selvitä muutaman minuutin metropyrähdyksellä.

Datankäytön tahti älypuhelimilla on toki kiihtynyt vuodessa kaikilla muillakin suurilla paikkakunnilla, keskiarvoisesti noin 16 prosentilla. Taustalla on suurilta osin se, että 5G-puhelimien käyttö on kasvanut kahdessa vuodessa 17 prosentista 50 prosenttiin.

- 5G-verkon kehittyminen ja 5G-laitteiden yleistyminen jo itsessään lisää datankulutusta, sillä dataa kuluu varsinkin videoita katsottaessa, ja sitä enemmän mitä laadukkaampaa kuva on. Yleinen trendi on ollut jo pitkään, että verkot, päätelaitteet ja palvelut kehittyvät, mikä parantaa sisältöjen käyttökokemusta ja tekee niistä entistä houkuttelevampia. Vaikkei viettäisi aiempaa enemmän aikaa älypuhelimellaan, dataa kuluu silti kiihtyvällä tahdilla kehittyvän kuvanlaadun vuoksi, Kamtsan muistuttaa.

Datankulutuksen kiihtyessä vuosi vuodelta Kamtsan painottaa sen tärkeyttä, että operaattorit jatkavat palveluidensa kehittämistä vastatakseen asiakkaiden kasvavaan tarpeeseen.

- Kuvanlaadun jatkuva parantuminen vaatii sitä, että verkkojen kapasiteetin riittävyyden täytyy myöskin kehittyä, ja vieläpä nopeammalla tahdilla ollaksemme aina askeleen edellä. Tätä työtä tehdäänkin koko ajan: verkkojen ja yhteyksien laatua kehittävään tekniikkaan investoidaan vahvasti, jotta datankäytön kokemus pysyy jatkossakin timanttisena.

Paljonko dataa voi ohjeellisesti kulua, kun…

  • Lähettää 50 sähköpostia ilman liitteitä? 1 Mt
  • Lataa kuvan sosiaaliseen mediaan? 5 Mt
  • Lueskelee tunnin nettilehtiä? 100–200 Mt
  • Kuuntelee verkossa tunnin verran musiikkia? 100–200 Mt
  • Katsoo tunnin pituisen videon SD-laadulla? 300–600 Mt
  • Katsoo tunnin pituisen videon HD-laadulla? 700–3000 Mt

Luvut ovat arvioita keskiarvoisesta datankulutuksesta ja ne vaihtelevat huomattavasti käyttäjäkohtaisesti.