Varma työpaikka opiskelijoille

Varma työpaikka opiskelijoille

9.10.2023

Ensimmäiset Erasmus Mundus RADMEP (Radiation and its Effects on MicroElectronisc and Photonics Technologies) -ohjelman opiskelijat valmistuivat filosofian maistereiksi Jyväskylän yliopiston fysiikan laitokselta. RADMEP-ohjelma mahdollistaa työllistymisen mikroelektroniikan ja fotoniikan aloilla, jotka ovat mukana Euroopan unionin määrittelemällä kasvun mahdollistavien teknologisten alojen listalla. Melkein kaikki ohjelmasta valmistuneet ovat työllistyneet heti valmistumisen jälkeen.

Kansainvälinen RADMEP-ohjelma on Euroopan unionin rahoittama Erasmus Mundus yhteistutkinto-ohjelma, joka toteutetaan neljän yliopiston yhteistyönä. Ohjelma tarjoaa mikroelektroniikan ja fotoniikan opintoja, minkä EU on myös määritellyt tulevaisuuden mahdollistavaksi teknologiaksi. 

- Pääpaino opinnoissa on säteilyn vaikutusten huomioiminen sovellettaessa näitä teknologioita erilaisissa säteily-ympäristöissä, kuten avaruudessa, ydinvoimaloissa ja hiukkaskiihdyttimillä, kertoo yliopistotutkija Arto Javanainen, joka on ohjelman akateeminen koordinaattori Jyväskylän yliopistossa. 

Opiskelijat valitaan yliopistojen yhteisellä päätöksellä ja he aloittavat opintonsa Jyväskylän yliopistossa. Jyväskylässä opiskelijat opiskelevat elektroniikkaa, puolijohdemateriaalien fysiikkaa, ohjelmointia sekä ydinfysiikkaa oman valintansa mukaan. Kevätlukukauden opiskelijat jatkavat opintojaan Belgiassa Katholieke Universiteit Leuvenissa. Seuraavan syyslukukauden opiskelut jatkuvat Ranskassa joko Jean Monnet yliopistossa Saint Etiennessä tai Montpellierin yliopistossa riippuen opiskelijan valitsemasta erikoistumisalasta. Fotoniikkaan erikoistuvat opiskelijat jatkavat Saint Etiennen kaupungissa, kun taas mikroelektroniikasta kiinnostuneet muuttavat Ranskan Montpellieriin.  

- Opinnot mahdollistavat opiskelijalle kokonaisuuden, jossa hän voi opiskella omalle alalle soveltuvimmat kurssit jokaisesta yliopistosta.  Opiskelijoille kertyy myös opintojen aikana kokemusta erilaisista kulttuureista, korkeakouluista, koulutuskulttuureista sekä erilaisista ilmastoista, selventää Javanainen. 

Viimeinen kevätlukukausi on pyhitetty pro gradu -projekteille, minkä jälkeen opiskelijat valmistuvat. 

Ensimmäisen sisäänoton 11 opiskelijaa aloittivat opintonsa vuonna 2021 koronakaranteenissa ja koronarajoitusten aikana. Tämän ansiosta he lyöttäytyivät yhteen tiiviiksi ryhmäksi. Opintojen alkuorientaatio oli tarkoitus järjestää Ranskassa, mutta voimassa olevien koronarajoitusten ja karanteenimääräysten vuoksi sekä matkustamisen minimoiseksi alkuorientaatio siirrettiin Jyväskylän yliopistoon.  

Opiskelijat olivat hyvin tyytyväisiä saamaansa koulutukseen ja suurin osa heistä on jo löytänyt työpaikan heti valmistuttuaan. Melkein kaikki heistä ovat jääneet työskentelemään Eurooppaan niin teollisuuteen kuin korkeakouluihinkin, vaikka valitut opiskelijat ovatkin kotoisin pääsääntöisesti Euroopan ulkopuolelta.  

- Moni valmistunut opiskelija on myös osoittanut kiinnostusta palata Suomeen uransa aikana. Kokemus Jyväskylästä ja Suomesta on ollut positiivinen ja kylmään ilmastoonkin opiskelijat kertoivat tottuneensa ja jopa nauttineensa lumesta, iloitsee Javanainen.  

Opiskelijat ja korkeakoulujen henkilöstö kohtasivat.