Vattenfall rakentaa Suomen ensimmäisen teollisen mittakaavan merituulivoimapuiston

21.12.2022

Vattenfall on aloittanut yhteishankkeen Metsähallituksen kanssa Suomen ensimmäisen teollisen mittakaavan merituulivoimapuiston rakentamiseksi ja operoimiseksi. Korsnäsiin, Suomen länsirannikolle rakennettavan puiston nimellinen kapasiteetti tulee olemaan 1,3 GW ja mahdollinen vuosituotanto 5 TWh.

Vattenfall valittiin toimittajaksi Metsähallituksen ensimmäisessä kansainvälisessä merituulivoimahankkeen huutokaupassa. 

- Vattenfall on Euroopan johtava merituulivoiman kehittäjä. Meille on suuri kunnia tulla valituksi Suomen ensimmäisen suuren merituulivoimapuiston toteuttajaksi. Odotamme innolla, että pääsemme tuomaan Korsnäs-hankkeeseen laajan kokemuksemme ja tukemaan Suomea sen kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, sanoo Helene Biström, Vattenfallin tuulivoimaliiketoiminnan johtaja.

- Tämän projektin myötä Vattenfall laajentaa toimintaansa Suomessa. Tällä hetkellä olemme yksi suurimpia sähkön jälleenmyyjiä ja nyt saamme merkittävän roolin uusiutuvan energian tuottajana, sanoo Elina Kivioja, Vattenfall Oy:n toimitusjohtaja.

Suomi on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Valtion omistamien maa- ja vesialueiden valvojana Metsähallitus on avainasemassa tämän tavoitteen saavuttamisessa. 

- Olemme erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön Vattenfallin kanssa, jolla on vahva kokemus laajoista merituulivoimahankkeista sekä kilpailukykyisten kaupallisten ehtojen lisäksi kestävät liiketoimintakäytännöt. Olemme varmoja siitä, että tämä projekti hyödyttää Korsnäsin, Vaasan talousalueen ja koko Suomen taloutta, Metsähallituksen toimitusjohtaja Juha S. Niemelä sanoo.

- Korsnäsin kunta näkee hankkeen hyvin myönteisenä, koska se vahvistaa kunnan elinvoimaisuutta. Toivotamme Vattenfallin tervetulleeksi Korsnäsiin kertomaan, kuinka hanke etenee, sanoo Korsnäsin kunnanjohtaja Christina Båssar. 

Tietoja Korsnäsin tuulivoimapuistosta:  

  • Sijaitsee Korsnäsissä, Suomen länsirannikolla. Nimellinen kapasiteetti 1,3 GW ja tuotanto noin 5 TWh. Investoinnin arvioitu arvo on 2–3 miljardia euroa. Tuulivoimapuisto on toimintavalmis 2030-luvun alussa. 
  • Valmistuttuaan Korsnäsin tuulivoimapuisto tuottaa uusiutuvaa energiaa määrän, joka vastaa yli kahden miljoonan kerrostaloasunnon vuosikulutusta tai noin 250 000 sähköllä lämmitetyn omakotitalon vuosikulutusta Suomessa.