Vector aloittaa keskijännitekojeistojen uuden aikakauden

23.10.2018

VEOn uusi keskijännitekojeisto, Vector, on ilmaeristeinen sekä valokaarikestoinen ja se on varustettu ulosvedettävällä tyhjökatkaisijalla. Suomessa valmistettu modulaarinen kojeisto lanseeratttin Tampereen Energiamessuilla 22.10.2018.

Vector on VEOn kehittämä täysin uudenlainen keskijännitekojeisto, jonka suunnittelun keskiössä on ollut viisi pääpainopistettä: turvallisuus, nopea asennus ja huolto, testattu toimintavarmuus, standardoitu laatu sekä ympäristöystävällisyys. Kaiken suunnittelutyön takana on suomalainen huippuosaaminen, jota VEOlta löytyy 10 000 asiakasprojektin ja Pohjoismaiden suurimman kojeistotehtaan vahvuudella.

- Kaikki Vectorin ohjaustoimenpiteet voidaan tehdä kojeiston ovien ollessa suljettuina. Sen kennokoteloitu ja metallieristetty rakenne, erilliset kisko-, katkaisija-, kaapeli- ja toisiotilat sekä korkein käyttökatkosluokitus LSC 2B takaavat turvallisuuden sekä helpon asennuksen ja huollon. Rakenne estää myös esimerkiksi valokaarivian aiheuttamien vaurioiden leviämisen ja vähentää siten korjaustarvetta sekä lyhentää jakelukatkojen pituuden minimiin. Lisäksi kojeistossa on markkinoiden suurin kaapelitila, jonne on helppoa tehdä keskijännitekaapelikytkennät, sanoo VEOn keskijännite- ja sähköasematuotteiden kehityspäällikkö Ari Pätsi.

Vectorin suunnittelussa on panostettu toimintavarmuuteen. Vector täyttää kaikkien uusimpien standardien vaatimukset ja se on hyväksytysti tyyppitestattu CESIn laboratoriossa Saksassa.

- Tyyppitestauksella sekä kattavilla tehdastesteillämme takaamme paitsi tuotteen laadun myös pidemmän käyttöiän. Huolto-, optimointi- ja muut asiantuntijapalvelumme pitävät huolta laitteiston toimivuudesta koko sen elinkaaren ajan. Vectorin suunnittelussa on huomioitu myös ympäristöarvot, kojeisto on SF6 vapaa ja käytettävästä materiaalista lähes 100 prosenttia on kierrätettävissä, kertoo Pätsi, jonka ideasta Vector on saanut alkunsa. Aiemmin sähköasemien ja kojeistojen suunnittelu- ja käyttöönottotöitä tehnyt Pätsi keräsi monen vuoden ajan kojeistoissa huomaamistaan parannusehdotuksista listaa. Nämä ideat yhdistyvät nyt Vectorissa, muodostaen nykyaikaisen, modulaarisen ja alan viimeisimmät innovaatiot sisältävän tuotteen.

VEOn Vector-keskijännitekojeiston lanseeraustilaisuus Tampereen Energiamessuilla oli  historiallisesti merkittävä, sillä edellisen kerran samanlainen tilaisuus on järjestetty Suomessa vuosikymmeniä sitten. VEOlle kyseinen lanseeraus on jo toinen laatuaan – ensimmäinen VEKE-kojeisto on ollut markkinoilla jo 20 vuotta.