VEOn sähköasemat siivittävät energiajättejä kohti hiilineutraaliustavoitteita

28.3.2022

VEO on liittänyt Pohjoismaissa sähköverkkoon yhteensä jo noin 4 000 MW:n edestä tuulivoimakapasiteettia, siinä missä koko Suomen tuulivoimakapasiteetti on vielä 3 000 MW:n luokkaa. Keskeinen syy VEOn menestykseen etenkin Norjan ja Ruotsin suurissa tuulivoimahankkeissa on Vaasassa suunniteltu, valmistettu ja testattu, modulaarinen sähköasemaratkaisu, joka on yli 15 vuoden aikana kehitetty vastaamaan hyvin erilaisiin ja erikokoisiin asiakastarpeisiin.

Tuulivoimapuistot ovat suurille energiayhtiöille merkittävä tapa edistää omia hiilineutraaliustavoitteitaan. VEOn modulaarinen sähköasemaratkaisu on valittu Fortumin sekä Suomen suurimpiin lukeutuvan sähköyhtiö Helenin merkittävään yhteishankkeeseen, jossa sähköverkkoon on määrä kytkeä kaksi uutta tuulipuistoa vuonna 2023. 

Yhteenlaskettuna Närpiössä ja Kristiinankaupungissa sijaitsevat tuulivoimapuistot (Pjelax-Böle/Kristiinankaupunki Pohjoinen) lisäävät Suomen tuulivoimakapasiteettia 380 MW:lla ja tuottavat puhdasta tuulisähköä 220 000 kotitalouden tarvetta vastaavan määrän (5 000 kWh/talous). Helen pyrkii siirtymään pois kivihiilen käytöstä ostamalla noin puolet tuulipuistojen tuottamasta sähköstä.

VEO ja Fortumin yhteistyö tuulivoimaliitynnöissä alkoi jo vuonna 2019 Kalaxin 90 MW:n tuulivoimapuistohankkeella. Se oli valmistuessaan vuonna 2020 Fortumin suurin kotimainen tuulivoimapuisto.

- Puistomme Kalaxissa on tärkeä merkkipaalu Fortumin strategiassa, joka tähtää gigawatti-kokoluokan päästöttömän uusiutuvan energian kapasiteettiin. Tämän saavuttamisessa yhteistyökumppanimme ovat tärkeässä asemassa, ja arvostamme sitä asiantuntemusta ja joustavuutta, jota VEO tuo hankkeisiimme, sanoo Fortumin Tuuli- ja aurinkovoiman tuotekehityksen johtaja Mikko Iso-Tryykäri.