Vetylautat Itämerelle?

4.12.2020

Vetylautat saattavat pian seilata Itämerellä – Flexensin Power2AX-projektin esiselvitys uusiutuvan vedyn tuotannosta ja käytöstä Ahvenanmaan vetylautoilla on valmistumassa.

Suomalainen hankekehittäjä Flexens Oy Ab on saamassa valmiiksi Power2AX-projektin esiselvityksen paikallisesta uusiutuvan vedyn tuotannosta ja käytöstä Ahvenanmaan saaristoon kaavaillulla vetylautalla. Power2AX-projekti on osa Smart Energy Åland -hanketta, jossa Flexens demonstroi 100 % uusiutuvaa energiajärjestelmää Ahvenanmaalla. Esiselvitys, jonka on määrä valmistua marraskuussa 2020, on toteutettu yhdessä Ahvenanmaan maakuntahallituksen sekä kahden suomalaisen suunnittelutoimiston, Deltamarinin ja Elomaticin, kanssa. Selvitystyö tuottaa ensimmäisen teknistaloudellisen arvion konseptille, jossa uusiutuva vety tuotetaan tuulipuistossa ja käytetään saaristolautan polttokennossa Ahvenanmaalla.

- Uusia ratkaisuja tarvitaan, kun Ahvenanmaan lauttaliikenteestä kehitetään vähähiilistä. Uusiutuva vety on yksi lupaavimmista vaihtoehdoista lautoille, joiden matka-aika ylittää 30 minuuttia. Lisäksi, vety on juuri nyt keskeisimpiä aiheita Euroopan puhtaiden energiaratkaisujen kehityksessä, sillä Euroopan unioni on julkaissut sekä vetystrategian että käynnistänyt merkittäviä tukiohjelmia vuoden 2020 aikana. Vetyteknologioiden käyttöönottoon tähtäävien ohjelmien odotetaan parantavan myös Power2AX-projektin kannattavuutta, Ahvenanmaan maakuntahallituksen infrastruktuuriministeri sanoo Christian Wikström