Viking Line vahvistaa vihreää merenkulkua

4.12.2020

Viking Linen ympäristötietoisten Itämeren alusten uusin tulokas, Viking Glory, on yhtiön tähän mennessä ympäristöystävällisin matkustajalaiva – ja yksi vihreimmistä lautoista koko maailmassa. Tämä risteilylautta on myös laatuaan ensimmäinen, joka käyttää Azipod® -potkurikäyttöjärjestelmää. Laitteet on nyt asennettu laivaan suunnitellusti, ja käyttöönotto etenee aikataulussa.

Tehdyt perusteelliset simulaatiot ovat jo osoittaneet, kuinka paljon kaksi Azipod®-yksikköä ja vastaava rungon optimointi voivat parantaa laivan hydrodynaamista suorituskykyä ja satamaoperointia.

ABB:n matkustajalaivaliiketoiminnan johtaja Marcus Högblomin mukaan energiatehokkuus oli yksi päätekijöistä, miksi asiakas valitsi Azipod®-potkurikäyttöjärjestelmän. Hän sanoo projektin olevan merkittävä läpimurto Azipod®-järjestelmälle kolmesta syystä: hanke toteutettiin Viking Linen kanssa, risteilylauttaan, ja se oli ensimmäinen Azipod® XO -potkurikäyttötoimitus Kiinassa rakennettavaan matkustajalaivaan.

ABB:n toimituskokonaisuus sisältää myös ABB Ability™ 800xA -automaatiojärjestelmän, tehonhallintajärjestelmän, keulaohjailupotkurimoottorit ja kaukodiagnostiikkapalvelut.

Viime vuonna konsulttiyhtiö Deltamarinen tekemän puolueettoman tutkimuksen mukaan lauttaoperaattorit voivat säästää Azipod®-järjestelmällä vuodessa jopa 1,7 miljoonaa US dollaria yhden laivan vuosittaisissa polttoainekustannuksissa ja vähentää päästöjä noin 10 000 tonnia. Seitsemää olemassa olevaa lauttareittiä simuloineessa tutkimuksessa todettiin, että kahdella 10 MW Azipod® -yksiköllä toteutettu alus kulutti merkittävästi vähemmän polttoainetta kuin perinteisellä akselilinjalla toteutettu alus. 

Azipod®-järjestelmä hyödyttää myös laivan operointia, minkä Viking Gloryn tuleva kapteeni Lindroos todensi viime vuonna suoritetuilla simulaatioajoilla. Hän navigoi lauttaa virtuaalisesti laituriin turvallisesti, tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti.

Viking Glory tekee neitsytristeilynsä vuonna 2021. ABB:n toimitus sisältää myös automaatiojärjestelmän, jolla saavutetaan lisää tehokkuutta, ja tämä vahvistaa edelleen osapuolten vahvaa yhteistyötä.

- Olemme toimittaneet potkurikäytttöjärjestelmän Viking Gloryn edeltäjään Viking Graceen, ja juuri äskettäin toimitimme maistasyöttöjärjestelmän Viking Linen nopeaan matkustajalauttaan Viking XPRS:iin, Marcus Högblom sanoo.