VTT rakentaa pilotointikeskuksen puhtaan energian innovaatioille

14.2.2022

VTT investoi 18 miljoonaa euroa uuteen puhtaan energian pilotointikeskukseen. Tutkimus- ja testausympäristö valmistuu vuonna 2024 VTT Bioruukin yhteyteen Espooseen.

Uusi, digitaalisuutta hyödyntävä energiainnovaatioiden tutkimus- ja testausympäristö mahdollistaa yrityksille ratkaisujen skaalaamisen tuotantoon aiempaa kustannustehokkaammin ja nopeammin. Tavoitteena on vauhdittaa puhtaan energian sovellusten synnyttämistä sekä kotimaiseen käyttöön että vientiin.

Muun muassa vetyteknologiat ovat olennainen osa uutta tutkimusympäristöä. Kehitettävillä ratkaisuilla saadaan merkittäviä parannuksia uusiutuvan vedyntuotannon kannattavuuteen ja tuodaan elektrolyysiteknologia lähemmäs kaupallisia sovelluksia. Pitkäaikaisten koeajomahdollisuuksien parantamisella tähdätään teollisen soveltamisen parempaan hallintaan.

Digitalisaation merkitys tulevaisuuden puhtaassa yhteiskunnassa on kriittinen. Uusiutuva, sääriippuvainen primäärienergiantuotanto tarvitsee järjestelmältä joustoa. 

Energiajärjestelmän optimointi ja säätö vaativat jatkossa aivan uudenlaisia ratkaisuja, joita voidaan kehittää ja testata uudessa pilotointikeskuksessa. 

VTT Bioruukki power-to-x-laitteisto