Vuoden 2020 sähköurakoitsija Raision Sähkö-INSTO Oy

4.12.2020

Varsinaissuomalainen Raision Sähkö-INSTO Oy on Vuoden 2020 sähköurakoitsija. Valinnan teki Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry.

Raision Sähkö-INSTO on perheyritys. Kirsi Gröndahl-Lindénin isä Pentti Gröndahl perusti yrityksen vuonna 1972 vaimonsa Sirpan kanssa. Seuraavana vuonna Pentti Haaparanta tuli mukaan kolmanneksen omistusosuudella. Nykyisin yrityksen toimintaan osallistuvat Pentti Gröndahlin lapset Kirsi Gröndahl-Lindén ja Virpi Larikko, Kirsin tyttäret Moona ja Mandi Lindén ja Virpin pojat Jere ja Jori Larikko sekä Pentti Haaparannan poika Tommi Haaparanta ja pojanpoika Sami Haaparanta.

- Monesti sanotaan, että suku on pahin, mutta se ei päde meidän yrityksessämme. Johdamme ja kehitämme yritystä monen sukupolven näkemyksin ja voimin, Kirsi Gröndahl-Lindén sanoo.

Yrityksellä on 58 työntekijää, joista 40 on sähköasentajia. Vuoden 2019 liikevaihto oli 8,94 miljoonaa euroa ja tulos hyvä, 489 000 euroa. Tänä vuonna vastaaviin lukuihin ei ylletä.

Tulevaisuuteen tähyillään ja siellä siintää muutoksia. Yrityksen tekninen johtaja Olli Jokinen ja sähkötöiden johtaja Jere Larikko arvioivat sähköisen talotekniikan osuuden kasvavan suomalaisessa rakentamisessa. He näkevät siinä sekä mahdollisuuksia että uhkia, josta esimerkkinä mm. langattoman tietotekniikan ulkopuolisilta suojaamisen haasteet.

Valtaosa yrityksen liikevaihdosta tulee teollisuuden ja liikerakennusten sähköistyksestä. Vuosikymmenten varrella yrityksellä on riittänyt töitä, sillä alueelle on keskittynyt runsaasti teollisuutta.

Teollisuuden prosessisähköistyksissä ja automaatioasennuksissa yrityksen referenssilistalta löytyy esimerkiksi Finnprotein Oy:n, Renewa Oy:n ja Vehmaan Biovakka Oy:n tehdasasennuksia, Meyerin Turun telakan urakoita sekä lukuisia Neste Oyj:n Naantalin ja Porvoon öljynjalostamoiden hankkeita. Lisäksi yritys on vastannut esimerkiksi Paraisten ja Nauvon välillä liikennöivän L/A Elektra -hybridiautolautan latausratkaisujen sähköistyksistä.

Raision Sähkö-INSTO:n henkilöstöä toimitalon pihamaalla, (vasemmalta) Moona Lindén, Kirsi Gröndahl-Lindén, Mandi Lindén, Jere Larikko, Ville Alonen, Pauli Peisa ja Olli Jokinen