Yhteinen hyvä houkutti kansalaiset Pyykkijahtiin

29.12.2021

Pyykkijahdissa kerättiin yhteiskunnallisesti tärkeää tietoa kansalaisvoimin. Lähes 5 000 kansalaista löysi marraskuun loppuun mennessä yhteensä liki 25 000 rajapyykkiä. Pelin avulla pyrittiin tarkentamaan tietoa rajamerkkien sijainneista ja parantamaan karttojen laatua.

Rajamerkkejä on pystytetty Suomessa aina isojaosta lähtien. Kuitenkin vain uudempien rajamerkkien sijaintitieto on luotettavaa, sillä tarkkaa tietoa tuottavia satelliittimittauslaitteita on ollut maanmittareiden päivittäiskäytössä vasta viime vuosikymmenet.

Niinpä noin kolmen miljoonan rajapyykin sijainti Maanmittauslaitoksen kiinteistörekisterissä onkin epävarma tai jopa tuntematon. Maassamme on siis runsaasti kiinteistöjä, joiden rajat eivät ole digikartoilla kohdallaan.

Tarkoista sijaintitiedoista hyötyvät niin tavalliset maanomistajat kuin metsätalouden ammattilaisetkin.

Jos tarkat tiedot miljoonista rajapyykeistä kerättäisiin nykymenetelmin virkatyönä, kustannukset olisivat yhteiskunnalle valtaisat. Niinpä Maanmittauslaitoksella päätettiin kutsua kansalaiset avuksi ja kokeilla pelillistämistä tietojen tarkentamiseen.

Maanmittauslaitos toteutti yhdessä tamperelaisen Zoneatlaksen kanssa helppokäyttöisen Pyykkijahti-pelin karttatietojen luotettavuutta parantamaan.

Pyykkijahti lanseerattiin kesäkuun puolessa välissä. Samalla käynnistyi kilpailu, joka kesti elokuun loppuun saakka. Pelissä palkittiin viikoittain eniten pisteitä kerännyt pyykkibongaaja.

Maanmittauslaitoksessa iloitaan Pyykkijahdin menestymisestä ja kokeilun onnistumisesta. Tulokset ylittivät odotukset kirkkaasti ja pelin käyttäjät – ulkoilijat, retkeilijät ja geokätköilijät – ottivat pelin hienosti vastaan. Suosiota kuvaa se, että pelaajat kerryttivät runsaasti mittausaineistoa vielä kilpailuosuuden päättymisen jälkeenkin.

Marraskuun loppuun mennessä löydettiin yhteensä 24 663 rajamerkkiä. Merkkien löytyminen on jo itsessään hyödyllinen tieto. Se osoittaa, että joukkoistaminen voi toimia tarkankin datan keräämisessä ja soveltua kiinteistörekisterikartan laadun parantamiseen. Pitkällä aikavälillä myös säästetään huomattavasti, kun kansalaisten keräämä koordinaattitieto voidaan ottaa hyötykäyttöön.

Pyykkijahti-kännykkäpelissä bongattiin rajapyykkejä. Kuva: Maanmittauslaitos