Yli 70 prosenttia vastaajista haluaa lisää tuulivoimaa

20.12.2021

Energiateollisuuden vuosittain toteuttaman Energia-asenteet -kyselyn mukaan tuulivoima on toiseksi halutuin kaikista sähköntuotannon muodoista heti aurinkovoiman jälkeen. Yli 70 prosenttia vastaajista kannattaa tuulivoiman käytön lisäämistä.

Vuonna 2013 Suomessa kulutetusta sähköstä katettiin alle prosentti tuulivoimalla, mutta vuonna 2025 jo yli 25 % maamme sähkönkulutuksesta on tuulivoimalla tuotettua.

Vaikka kokonaisenergiankulutus ei lisääntyisikään, kyselyyn vastanneet uskovat, että sähkönkulutus jatkaa kasvuaan yhteiskunnan toimintojen sähköistyessä.

Energia-asenteet -tutkimuksen mukaan suomalaiset suosivat edelleen vahvasti uusiutuvia energialähteitä sähköntuotannossa. Tuulivoimasta on tullut edullisin sähköntuotantomuoto ja vauhdilla kehittyvän teknologian ansiosta tuulivoimatuotannon kustannukset laskevat nopeasti myös tulevaisuudessa. Vastaavaa kehitystä ei tapahdu vakiintuneemmissa tuotantomuodoissa.

Tällä hetkellä Suomeen on valmistumassa ennätysmäärä uutta tuulivoimaa. Kun vuoden 2020 lopussa tuulivoimakapasiteetti oli 2586 megawattia (MW) (821 tuulivoimalaa), tulee se olemaan 2023 lopussa vähintään 6330 MW (1500 tuulivoimalaa). Tällä hetkellä rakenteilla oleva tuulivoimakapasiteetti tarkoittaa yli neljän miljardin euron investointeja, jotka tuovat elinvoimaisuutta pääasiassa pieniin kuntiin. Vuoden 2021 tuulivoimatilastot julkaistaan tammikuun 2022 lopussa.

Kuva: Tuulivoimayhdistys