Komponenttipula patoaa uusien autojen rekisteröintejä

3.5.2022

Huhtikuussa rekisteröitiin yhteensä 6 431 uutta henkilöautoa, mikä on 27,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden huhtikuussa. Tänä vuonna uusia henkilöautoja on ensirekisteröity yhteensä 28 163, joka on 23,5 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammi-huhtikuussa. Uusien autojen saatavuus on edelleen poikkeuksellisen huono, sillä koronapandemian aikana kasvanut komponenttipula on syventynyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Uusien autojen tilauskannat ovat kasvaneet lähes puolen vuoden rekisteröintejä vastaavaan tasoon, kun tilauskanta on yleensä noin kahden kuukauden rekisteröintien mittaluokkaa.

Huhtikuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista 12,1 prosenttia oli täyssähköautoja ja 18,5 prosenttia ladattavia hybridejä. Dieselautojen osuus oli 9,4 prosenttia. Täyssähköautojen osuus on tänä vuonna ensirekisteröidyistä autosta ollut 13,6 prosenttia ja ladattavien hybridien 20,0 prosenttia.

Uusia pakettiautoja rekisteröitiin huhtikuussa 788, joka on 28,0 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden huhtikuussa. Pakettiautoja on ensirekisteröity tänä vuonna 3 776, joka on 21,9 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden ensimmäisen tammi-huhtikuussa.

Kuorma-autoja ensirekisteröitiin huhtikuussa 232, joka on 21,4 prosenttia viime vuoden huhtikuun rekisteröintejä vähemmän. Kuorma-autojen rekisteröinnit ovat tänä vuonna jääneet noin 13,1 prosenttia viime vuoden vastaavan ajankohdan rekisteröinneistä. Raskaita vähintään 16 tonnin kuorma-autoja on tänä vuonna rekisteröity 811, joka on 4,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammi-huhtikuussa.