Lapset ja nuoret rakentavat energiatehokkaita kouluja – jo yli 200 luokkaa ilmoittautunut Minecraft-kisaan

25.8.2023

Syksyllä Suomessa käynnistyy ennennäkemätön kilpailu, jossa lapset ja nuoret rakentavat kouluistaan energiaviisaampia Minecraft-pelimaailmassa. 27.9. alkavaan kisaan on kutsuttu mukaan kaikki Suomen peruskoululaiset ja nyt myös ammattioppilaitosten opiskelijat. Kilpailun takana ovat Caverion, Microsoft ja Oulun kaupunki.

Opettajat ilmoittavat luokat ja muut kouluista vapaasti kootut tiimit Suomen energiaviisain koulu -kilpailuun. Kisaan on ilmoittautunut jo yli 200 luokkaa lähes 50 paikkakunnalta ympäri Suomen, Helsingin seudulta Rovaniemen korkeudelle saakka.

Kilpailu auttaa lapsia ja nuoria ymmärtämään energiamurrosta ja löytämään vastuullisia ratkaisuja omasta ympäristöstään. Samalla halutaan sytyttää kipinää alan töitä kohtaan ja varmistaa, että alan osaajia löytyy Suomesta myös jatkossa.

Ammattioppilaitoksissa koulutetaan energiatehokkaan tulevaisuuden rakentajia, joten myös heidät on kutsuttu mukaan kisaamaan omassa sarjassaan. Mukana on jo ammattiopistoja Helsingistä ja Salosta.

Olennainen osa kilpailua on oppimiskokonaisuus, jonka energia-alan asiantuntijat Caverionilta ja oppimisen asiantuntijat Microsoftilta ovat tuottaneet. Tämä opetussuunnitelman mukainen kokonaisuus tuo kilpailijoille tietoa energiaviisaan rakentamisen kannalta olennaisista seikoista. Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuritoimen STEAM-verkosto on testannut oppimateriaalin pedagogiikan näkökulmasta.

Kilpailu on käynnissä 27.9.–1.11.2023 välisenä aikana Minecraft Educationissa, joka on oppimiseen suunniteltu versio pelistä. Lisenssi löytyy lähes jokaisesta Suomen kunnasta.

Suomen energiaviisain koulu -kilpailun tulokset julkistetaan marraskuun puolivälissä. Tuomaristossa vaikuttaa suosittu Minecraft-tubettaja Beata Rodas eli Paqpa. Caverion Suomesta tuomaristoon kuuluvat toimitusjohtaja Ville Tamminen ja ryhmä energia-alan asiantuntijoita, Microsoftilta Industry Executive Vesa Äyräs ja Oulun kaupungin STEAM-verkostosta projektipäällikkö Paula Vorne. Parhaille töille on luvassa rahapalkintoja luokan yhteisiä rientoja, kuten luokkaretkiä varten.