Maanpuolustuskorkeakoululle merkittävä lahjoitus

10.10.2023

Turkulainen KTM Tapio Peltomäki lahjoittaa peräti 600 000 euroa sotatieteellisen tutkimuksen tukemiseen. Rahoitus käytetään teknologiaennakoinnin apulaisprofessuuriin ja alaan liittyvän tutkimuksen tukemiseen. Näin merkittävä lahjoitus on ensimmäinen Maanpuolustuskorkeakoulun historiassa. 

Tutkimus on uusi Maanpuolustuskorkeakoulussa ja professuurin yhteyteen muodostetaan tutkijaryhmä. Tehtävä täytetään vuoden 2024 aikana ja tarkemmat tutkimusteemat määräytyvät valittavan henkilön profiilin mukaan.

Teknologiaennakointiin kuuluu ennen kaikkea strategisen tietopohjan kartoittaminen sekä muutoksen ja vaikutusten tutkiminen. Tutkittavia aiheita ovat kvantti-, nano-, häive- ja avaruusteknologia, autonomiset järjestelmät sekä älykkäät energiaratkaisut. Erityisesti sotatieteellistä tutkimusta kiinnostaa laaja-alaisesti sodankäyntiin vaikuttavat vallankumoukselliset – murrokselliset – teknologiat.

- Olen ollut aktiivisesti mukana maanpuolustustyössä vuosikymmeniä ja näin lahjoitusprofessuurin olevan vaikuttavuudeltaan paras mahdollisuus jatkaa tätä työtä - myös upseerikoulutuksen osalta. Viime vuosien teknologinen murros näyttää lähes vallankumoukselliselta ja se ansaitsee tarkempaa tutkimusta ja ymmärrystä, toteaa Tapio Peltomäki.

Apulaisprofessuuri mahdollistaa syvemmän yhteistyön kotimaisten yliopistojen kanssa ja kansainvälisen verkostoitumisen alan tutkimuksessa erityisesti Suomen Nato-jäsenyyden myötä. Tutkimuksen tuloksia kyetään hyödyntämään hyvin nopeasti Maanpuolustuskorkeakoulun opetuksessa.

- Teknologiaennakoinnin kehityksellä luodaan upseeristolle tietämystä teknologian tuleviin uhkiin ja mahdollisuuksiin varautumisessa, kertoo tutkimusryhmän johtaja, insinöörimajuri Mika Nieminen.

Niemisen mukaan Maapuolustuskorkeakoulun tavoitteena on rakentaa oma tutkimusryhmä teknologiaennakointiin. 

- Lahjoituksella pyrimme palkkaamaan tutkijan tukemaan, sanoo Nieminen.