Merkittävä kyberturvallisuuspalkinto Martti Lehdolle

17.5.2022

Kolmatta kertaa jaettava Cyber Security Nordic Award 2022 -palkinto on annettu Martti Lehdolle Cyber Security Nordic -tapahtumassa 12.5.2022 Helsingin Messukeskuksessa. Palkinnon arvo on 10 000 euroa. Palkinto korostaa kyberturvallisuuden osaamisen ja koulutuksen merkitystä nyt tärkeämpänä kuin koskaan aikaisemmin.

Kilpailuraadin perusteluissa nousivat esiin Martti Lehdon keskeinen vaikutus kansallisen tason kyberturvallisuuden dokumentaation luomisessa sekä hänen tapansa levittää laajaa osaamistaan niin yliopistokontekstissa kuin liike-elämän verkostoissa, hankkia kansainvälisiä liittolaisia ja ystäviä myös ulkomailta, mikä on omiaan luomaan erinomaista maakuvaa suomalaisesta osaamisesta. Työelämäprofessori, sotatieteiden tohtori, eversti evp. Martti Lehto on kyberdiplomatian ja kyberkapasiteetin kasvatuksen kiistaton priimus.

Julkisen esiintymisensä ja asiantuntijaluentojensa avulla hän on hyvin merkittävällä ja sinnikkäällä tavalla edistänyt kyberturvallisuustietoisuutta Suomessa. Maailman nykyhetken tilanteessa Martti Lehdon työn vaikuttavuus on noussut omaan luokkaansa. 

Martti Lehdon johdolla aloitettiin Jyväskylän yliopistossa kyberturvallisuuden opetus vuonna 2012 ja kyberturvallisuuden maisteriohjelma vuonna 2015, mikä on ainutlaatuinen koko Suomessa. Se palvelee laaja-alaisesti niin yrityksiä kuin julkisen sektorin turvallisuustoimijoitakin. Hänen johdollaan maisteriohjelman kautta on voitu merkittävästi vahvistaa kansallista kyberturvallisuusosaamista ja tukea kansallisen kyberturvallisuusstrategian tavoitteita. Kansallisella tasolla hän opettaa säännöllisesti kyberturvallisuutta ja kybersodankäyntiä Jyväskylän yliopiston lisäksi Ilmasotakoulussa. Geneva Centre for Security Policy:ssä (GCSP) hän on opettanut kyberturvallisuutta vuodesta 2013 lähtien. Tämän lisäksi hän on ollut vierailevana luennoitsijana lukuisissa muissa ulkomaisissa yliopistoissa.

Cyber Security Nordic Award -palkinnon raatiin kuuluivat CyberWatch Finlandin toimitusjohtaja Aapo Cederberg, VTT:n Vice President, Safe and Connected Society Sauli Eloranta, Business Finlandin Head of Digital Trust Kirsi Kokko, EK:n johtava yritysturvallisuuden ja riskienhallinnan asiantuntija Markku Rajamäki, UM:n Ambassador for Cyber Affairs Jarmo Sareva ja Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen.