Sähkön hintaan liittyvät haut räjähtivät viime vuonna

17.3.2023

Sähkövertailupalvelu Halvinsähkösopimus.fi selvitti Googlen hakutietojen perusteella tiedot suomalaisia eniten kiinnostaneista sähköaiheista vuonna 2022.

Haut sähköön ja sähkön hintaan liittyen kasvoivat läpi linjan, ja selkeintä kasvu oli pörssisähköön liittyvissä hauissa.

  • Selvityksessä mukana olleiden sähköhakusanojen haut kasvoivat yli 1 000 % vuoden takaisesta
  • Haut pörssisähkölle kasvoivat jopa 2 400 % vuoden aikana
  • Suurimmat hakupiikit ajoittuivat loppukesään ja joulukuulle

Eniten sähköhakuja tehtiin kokonaisuudessaan kesän lopulla ja joulukuussa. Sähköhaut painottuivat siis voimakkaasti niille kuukausille, jolloin pörssisähkön hintakin oli kaikkein kalleimmillaan.

Elokuussa pörssisähkö maksoi keskimäärin 32,43 senttiä kilowattitunnilta ja joulukuussa keskiarvo oli 27,1. Joulukuussa sähkön hintaa laski hieman alhaisempi ALV, sillä sähkön arvonlisävero on väliaikaisesti 10 % tavallisen 24 %:n sijaan.

Sähkön nykyinen hinta kiinnosti hakujen perusteella eniten joulukuussa, ja esimerkiksi sähköfutuureita haettiin eniten syksyllä.

Eniten suomalaisten kiinnostus lisääntyi pörssisähköä kohtaan. Hinnan voimakas vaihtelu ja huomattavasti aiempaa kalliimmat sähkösopimukset saivat suomalaiset kiinnostumaan pörssisähköstä ennennäkemättömällä tavalla.

Pörssisähkön kiinnostus suorastaan räjähti vuoden 2022 aikana. Prosentuaalista kasvua alkuvuoden alimpiin hakumääriin tuli 2 400 %.

Suomalaisia kiinnosti myös sähkösopimusten hinnat. Sekä sähkön hinta että halvin sähkösopimus -haut kasvoivat vuoden alkuun verrattuna yli 1 000 %.

Sähköfutuureita haettiin eniten lokakuun ja marraskuun vaihteessa. Vuoden alkupuolella hakuja ei ollut lähes lainkaan, joten todellista kasvuprosenttia ei pystytty laskemaan.

Sähkötarjouksia etsittiin eniten kesän lopulla, ja kasvua vuoden alimpiin lukemiin verrattuna oli noin 800 %. 

Sähköhakuihin liittyvä data kerättiin Googlen hakutiedoista. Google Trends kertoo hakusanojen muutokset alimpiin tiedossa oleviin lukemiin. 

Parhaiten tietoja pystyttiin tutkimaan niistä hakusanoista, joita haettiin jo vuoden alussa. Sen sijaan esimerkiksi sähköfutuureihin liittyvä data on epätarkempaa, koska hakuja ei ollut alkuvuodesta vielä juuri lainkaan.

Halvinsähkösopimus.fi on kilpailutuspalvelu, joka vertailee sähkösopimuksia ja arvioi sähkön hintoja. Sivustolta löytyy myös kattavasti erilaisia oppaita esimerkiksi oikeanlaisen sopimuksen valintaan.