Sähköteknisen kaupan ala investoi Suomeen puoli miljardia

30.9.2022

Sähköteknisen kaupan ala investoi Suomeen puoli miljardia - Koulutukseen on panostettava, jotta alalle riittää työvoimaa

Sähköteknisen alan valmistajat, maahantuojat ja tukkuliikkeet ovat jatkaneet tänäkin vuonna isoja investointeja Suomeen. Sähköteknisen kaupan liiton (STK) toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen arvioi, että jäsenyritysten yhteensä puolen miljardin euron investointien taustalla on yhteiskunnan sähköistyminen ja energiamurros kohti päästöttömästi tuotettua sähköä. Alan kasvua rajoittaa vain osaavan työvoiman puute, johon toimiala vaatii Suomelta merkittävää panostusta.

Tämän sotauutisten piinaaman vuoden aikana esimerkiksi kaapelinvalmistaja Prysmian Group ilmoitti maaliskuussa uudesta 100 miljoonan euron investoinnista Kirkkonummen Pikkalan tehtaaseensa. Se on ennestään konsernin globaali osaamiskeskus suurjännitteisissä merikaapeleissa, joita käytetään muun muassa merituulipuistoissa. Investointi kasvattaa tehtaan kapasiteettia merkittävästi ja luo Kirkkonummelle lähivuosina 100–120 uutta työpaikkaa.

Energiamurrosta edustaa myös Eaton, joka valmistaa älykkäitä sähkönhallintaratkaisuja tehtaallaan Espoossa. Yhtiö kertoi keväällä rakentavansa Vantaalle uuden 16 500 neliömetrin tuotantolaitoksen ja luovan jopa sata uutta työpaikkaa. Eaton on yksi maailman suurimmista kolmivaiheisten varavoimajärjestelmien (UPS) valmistajista, jotka ovat keskeisessä asemassa siirryttäessä kohti uusiutuvien energianlähteiden hyödyntämistä.

Sähköteknistä kauppaa palvelee Keskon tuore päätös investoida yli 300 miljoonaa euroa uuteen 82 000 neliömetrin logistiikkakeskukseen Hyvinkäälle. Valtaosa tiloista tulee Onnisen käyttöön. Konsernin mukaan vihreä siirtymä, energiatehokkuuden lisääntyminen ja sähköistyvä yhteiskunta lisäävät teknisen tukkukaupan merkitystä tuotteiden ja ratkaisujen toimittajana.

- Noin sadan jäsenyrityksemme piirissä on tänäkin vuonna tehty lukuisia muita tehtaiden laajennusinvestointeja eri puolilla maata. Niillä luodaan teknologiateollisuuden vientituotteille pohjaa ja toisaalta uudistetaan Suomea energiaitsenäiseksi, Muhonen kuvailee.

Ala tarvitsee lisää tekniikan ja kaupan osaajia

Yritysten investoinnit tuovat mukanaan uusia monipuolisia tehtäviä, joihin tarvitaan tekijöitä nuorten tai alanvaihtajien joukosta.

- Toimialamme vetoaa päättäjiin, että nyt pitää suunnata reilusti enemmän varoja ammatillisten oppilaitosten lähiopetukseen ja opettajavakansseihin. Itse pyrimme puolestamme puhuttelemaan myös kaupallisen taustan omaavia näkemään mielekkäät uramahdollisuudet sähköteknisen kaupan parissa, Muhonen kertoo.

STK ry on koonnut kaikki jäsenyritystensä avoinna olevat työpaikat yhdelle sivulle, jolta näkee, kuinka monipuoliselle osaamiselle olisi heti kysyntää. Myynti-, logistiikka- ja kokoonpanotehtäviä on tarjolla runsaasti tälläkin hetkellä eri puolilla Suomea: https://www.stkliitto.fi/alan-tyopaikat